Fiul părintelui Al-Qaida, moștenitorul genei răului. Hamza bin Laden, bomba cu ceas lăsată de Osama

Fiul părintelui Al-Qaida, moștenitorul genei răului. Hamza bin Laden, bomba cu ceas lăsată de Osama

Fiul celui care a fost liderul celei mai mari organizații teroriste din lume, Osama bin Laden, Hamza, se afl ă acum în colimatorul marilor puteri.

Pe fondul înfrângerii ISIS, grupare teroristă rivală Al-Qaida, mitul lui Osama (ucis de US Navy SEAL în Pakistan) îl propulsează pe Hamza în categoria celor mai mari amenințări teroriste.

În succesiune rapidă în ultimele săptămâni, SUA au acordat o recompensă de 1 milion de dolari pe capul lui Hamza; Consiliul de Securitate al ONU l-a numit pe lista asancțiunilor globale, declanșând o nouă notificare Interpol pentru arestarea sa; iar țara sa de origine, Arabia Saudită, a dezvăluit că i-a retras cetățenia. Aceste măsuri sugerează că oficialii internaționali consideră că Hamza bin Laden ( 30 de ani) este o amenințare din ce în ce mai serioasă. Chiar dacă nu este (încă?) șeful al-Qaida, el s-a făcut cunoscut în sânul rețelei teroriste fondată de tatăl său.

 

Pe urmele pașilor tatălui

 

Serviciile de informații estimează că Al-Qaida îl pregătește pe Hamza să fie liderul unei noi generații de jihadiști, notează militarytimes. „Hamza era destinat să urmeze pașii tatălui său”, a declarat Ali Soufan, un fost agent de FBI specializat în lupta antitero, care a investigat atacul kamikaze Al-Qaida asupra distugătorului american USS Cole. „Este pe punctul să joace un rol de prim plan în Al-Qaida”, a adăugat el. „Există probabil și alte informații care indică faptul că ceva este pe cale să se întâmple și asta este o chestiune arzătoare”, a mai spus Soufan. Există multe lucruri necunoscute despre Hamza bin Laden, în primul rând chestiuneacheie: unde se află. Dar viața sa a reflectat drumul Al-Qaida, progresând discret și constant spre vârf, supraviețuind grupului rival, Stat Islamic. Data exactă a nașterii lui Hamza bin Laden rămâne controversată. Totuși, majoritatea observatorilor indică anul 1989. Un an de tranziție pentru tatăl său care a atras atenția cu privire la rolul său, acela de a furniza bani și arme mujahedinilor care luptau împotriva ocupației sovietice în Afganistan, în anii 80. La sfârșitul războiului din Afganistan, Osama bin Laden a fondat un nou grup în ideea de a extinde rezistența contra expansionismului sovietic în Afganistan într-o rețea globală islamistă, pentru un jihad mai larg. Se va numi „Al Qaida”. „Baza”, în limba arabă.

 

Mama psiholog, tatăl jihadist

 

Osama bin Laden s-a întâlnit și s-a căsătorit cu Khairiah Saber, psiholog pentru copii, în orașul portuar Jeddah din Arabia Saudită. Saber l-a născut pe Hamza, unicul lor fiu, în perioada când Al-Qaida făcea primii pași experimentali către atacurile din 11 septembrie 2001 (Bin Laden a avut cinci neveste cu care a avut 24 de copii). „Acest băiat (Hamza) a trăit, a respirat și a trăit viața din Al-Qaida încă de la naștere” a spus Elisabeth Kendall, cercetător la Colegiul Pembroke de la Universitatea Oxford, care-l studiază pe Hamza bin Laden. Atacurile Al-Qaida contra SUA au început serios în 1998, cu dublul atentat cu bombă împotiva ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania (224 de morți). Atacul împotriva USS Cole din anul 2000, în largul Yemenului, a ucis cel puțin 17 marinari americani. Apoi a venit masacrul din 11 septembrie 2001, în urma atentatului coordonat al Al-Qaida împotriva a patru zboruri comerciale, soldat cu 3000 de morți și cu invazia condusă de SUA în Afganistan, în încercarea de a-i înfrânge pe talibani, aliații Al-Qaida, și de capturare a lui Osama. Dar liderul Al-Qaida a scăpat, despărțindu-se de familia sa când a intrat în Pakistan. A fost ultima oară când Hamza (atunci de 12 ani) și-a mai văzut părintele, primind la despărțire un șirag de mărgele pentru rugăciune.

 

Un leu din bârlogul Al-Qaida

 

În august 2015, un video apărut pe site-urile jihadiste ale actualului lider al Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, prezenta „un leu din bârlogul Al-Qaida” – Hamza bin Laden. De atunci, Hamza figurează în 12 mesaje Al-Qaida, în care cere atacuri contra SUA și aliaților occidentali pentru răzbunarea morții tatălui său. Ultimul mesaj a fost în martie 2018, în care Hamza îi amenința pe liderii Arabiei Saudite. Hamza ar dirija la ora actuală gruparea Ansar al-Furqan, organizație extremistă sunită activă într-una din provinciile iraniene, recunoscută ca teroristă de Teheran, și care a atras combatanți îndoctrinați ai Al-Qaida dar și ai ISIS. Potrivit informațiilor americane, Hamza s-ar afla probabil în zone de frontieră între Pakistan și Afganistan dar ar putea fi oriunde în sudul Orientului Mijlociu. Inclusiv în Afganistan, unde liderul Al-Qaida este încă în funcție.

 

A scăpat de dronele lui Bush și Obama

 

Hamza și mama sa i-au urmat pe alți membri AlQaida în Pakistan. De acolo, au trecut granița în Iran, unde alți lideri Al-Qaida i-au ascuns într-o serie de refugii, potrivit experților și analizei documentelor în urma raidului echipei US Navy SEAL care l-a ucis pe Osama în Abbottabad, în Pakistan. În cele din urmă, Iranul i-a plasat în detenție pe membri Al-Qaida. Detenția iraniană l-a menținut în siguranță pe Hamza și pe alți membri ai Al-Qaida, în timp ce SUA duceau o campanie de atacuri cu drone vizând jihadiștii din Orientul Mijlociu.

De alftel, un frate al lui Hamza, Saad, scăpat de sub custodia iranienilor și a fugit în Pakistan, unde a fost ucis imediat de o dronă americană, în 2009. În acest timp, Hamza s-a căsătorit cu fata lui Mohammet Atta, cel care a deturnat unul din cele patru avioane folosite în atacurile din 11 septembrie 2001. În martie 2010, Hamza și alții au părăsit locurile de detenție iraniene, plecând în Pakistan. În 2 mai 2011, Osama , alături de unul din fii săi, Khalid, și de alte persoane, sunt uciși de americani. Saber este prizonieră dar Hamza dispare din nou.

 

Ne puteți urmări și pe Google News