Democratul contestă rolul de lider mondial asumat de Uniunea Europeană în eforturile pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice.
Fostul vicepreşedinte american devenit guru al ecologiei, Al Gore, s-a arătat miercuri sceptic cu privire la potenţialul UE de a deveni lider mondial, în special în lupta împotriva încălzirii globale, un domeniu în care Europa îşi arogă multe merite. În timpul unei audieri pe tema schimbărilor climatice din Senatul american, democratul a minimalizat, voalat, şi efectele pozitive pe care Tratatul de la Lisabona le-ar putea avea asupra UE.
„Unii au speculat că, la un moment dat în viitor, dacă va aprofunda integrarea, va avea un preşedinte şi un corp legislativ cu o putere reală, UE ar putea să se dezvolte într-un lider global. N-o să contez pe asta“, a precizat Gore.
Referitor la încălzirea globală, Gore a apreciat că este cea mai mare ameninţare la adresa omenirii. Mai exact, o ameninţare care ar putea aduce „sfârşitul civilizaţiei omeneşti“, a apreciat democratul, care este creditat pentru impulsionarea dezbaterii pe tema schimbărilor climatice în Statele Unite, prin promovarea filmului „An inconvenient truth - Un adevăr incomod“. Un adevăr incomod? Declaraţiile lui Al Gore i-ar putea deranja pe oficialii Comisiei Europene şi pe liderii statelor membre UE, care susţin că blocul comunitar dă un exemplu întregii lumi, prin eforturile pe care le face în combaterea încălzirii globale. Pachetul legislativ pentru reducerea emisiilor poluante, adoptat în Consiliul European în decembrie 2008, a fost de altfel catalogat, de către UE, drept cel mai ambiţios pas în această direcţie.
Criticii au subliniat însă că măsurile au fost serios temperate de către politicieni, care au sfârşit prin a proteja în special interesele industriei.
Mai mult, în vreme ce eforturile administraţiei Bush în combaterea încălzirii globale au fost în cel mai bun caz timide, situaţia s-ar putea schimba în timpul mandatului lui Barack Obama.
O intensificare a eforturilor americane în domeniul ecologiei, apreciază EUObserver, ar putea scoate în evidenţă lipsurile UE, ale cărei ţinte declarate sunt deseori subminate de cearta dintre state pe tema costurilor reducerii emisiilor de CO2.
AMBIŢII
Propuneri fără fonduri Fără să-l audă pe Al Gore, Comisia Europeană a prezentat, tot miercuri, propunerile sale pentru un nou acord mondial pe tema schimbărilor climatice, care prevăd reducerea cu 30% a emisiilor poluante, până în 2020, în ţările dezvoltate.
- Ţările în curs de dezvoltare ar trebui, la rândul lor, să-şi limiteze creşterea emisiilor la un nivel cu 15%-30% sub nivelul care s-ar înregistra dacă nu se iau măsuri.
- Pentru a atinge aceste scopuri, Comisia UE propune crearea unei pieţe a emisiilor de carbon la nivelul OCDE.
- În vreme ce apreciază costurile necesare la aproximativ 175 de miliarde de euro anual, propunerile nu menţionează un angajament clar al ţărilor dezvoltate pentru susţinerea financiară a celor sărace.