Al doilea prim-procuror sibian încarcerat. Berghezan, condamnat la patru ani

Al doilea prim-procuror sibian încarcerat. Berghezan, condamnat la patru ani

Fostul prim-procuror sibian Ioan Berghezan urmează să fie escortat după gratii chiar în cursul zilei de azi, după ce a fost condamnat definitiv pentru trafic de influenţă.

Ioan Berghezan, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a fost condamnat azi, definitiv, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins recursul lui Berghezan, care se declara consternat de faptul că a primit patru ani pentru o şpagă de 20.000 de euro.

Ioan Berghezan a fost trimis în judecată încă din 2008, în urma unui dosar la care procurorii DNA Braşov au lucrat timp de doi ani. Urmărirea penală a lui Berghezan a început după ce acesta a plecat de la Sibiu, pentru un post de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. De acolo, Ioan Berghezan a negociat suma de 40.000 de euro (din care a primit 20.000) pentru a interveni pe lângă patru judecători şi un procuror DNA, cu scopul de a obţine ridicarea interdicţiei de părăsire a ţării pentru un om de afaceri braşovean condamnat la închisoare. În mai, anul acesta, judecătorii ÎCCJ l-au condamnat pe Berghezan la patru ani de închisoare şi restituirea sumei de 20.000 de euro lui Marian Matei, cel în favoarea căruia a intervenit fostul prim-procuror. Astăzi, completul de cinci judecători al ÎCCJ a respins definitiv recursul formulat de Berghezan.

Bani daţi în benzinărie

"Magistratul l-a asigurat pe denunţător că datorită calităţii sale de procuror are influenţă printre ceilalţi magistraţi şi astfel are posibilitatea să determine obţinerea unei soluţii favorabile a cererii de suspendare temporară a măsurii de limitare a dreptului la liberă circulaţie în străinătate, inculpatul pretinzând pentru acest «serviciu» suma de 50.000 Euro. (...) Deoarece suma a fost considerată prea mare, cei doi au căzut de acord ca pentru traficarea funcţiei sale, magistratul procuror să primească suma de 40.000 Euro", se arată în sentinţa dată la judecata dată pe fond. Potrivit acestui document, Ioan Berghezan a primit eşalonat banii de la cel care, ulterior, l-a şi denunţat. "În dimineaţa zilei de 29 mai 2006, cunoscând că la Tribunalul Alba are termen de judecată dosarul nr.2903/2006 ce avea ca obiect cererea lui Matei Marian Nicolae, inculpatul Berghezan Ioan s-a întâlnit cu acesta în municipiul Sibiu, în jurul orei 06,00. Cu această ocazie l-a reasigurat de influenţa sa şi a primit de la acesta o primă parte din suma solicitată, respectiv 5.000 Euro. Nemulţumit de cuantumul sumei, magistratul procuror a condiţionat continuarea exercitării influenţei sale de primirea integrală a sumei solicitate pe motiv că «trebuie să împartă la oameni»", este descrisă o întâlnire care a avut loc într-o benzinărie din Sibiu.

Berghezan: "sunt consternat"

După sentinţa din mai, dată pe fond, Ioan Berghezan a declarat că judecătorii Înaltei Curţi au greşit. "Poate nu mă credeţi, căci toată lumea care e condamnată spune că nimic nu e adevărat, dar eu vă pot spune că nu e nimic în dosarul acela. Nu îmi vine să cred că trei judecători de la Înalta Curte au putut să condamne la patru ani cu executare o persoană fără o probă. E un context păcătos oricum. Dar să condamni un om fără să ai nimic? Nu ştiu ce să mai zic, sunt consternat. Sunt şi magistraţii şantajabili, dar nu mai zic mai multe", declara atunci Berghezan. Ioan Berghezan a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu până în 2004. A avansat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba până în 2008, când odată cu începerea procesului CSM l-a suspendat din funcţie. Ulterior, Berghezan s-a pensionat, solicitând intrarea fără examen în Baroul sibian. Tot în acest an, în aprilie, un alt fost prim-procuror sibian, Florin Apostu, a primit cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

Ne puteți urmări și pe Google News