Centrala atomică plutitoare Akademik Lomonosov a fost oficial transmisă companiei de energie nucleară a Federației Ruse. Construcția și testele primei astfel de centrale au fost declarate oficial încheiate iar instalația a fost transferată oficial din șantierul Baltic Yard companiei Rosatom, informează Moscow Times.

În cadrul ceremoniei, reprezentanții celor două companii de stat rusești au semnat un document care indică faptul că centrala Akademik Lomonosov a trecut „toate testele necesare și este conformă cu toate exigențețe” în materie de siguranță.

„Aceasta marchează o etapă importantă și atestă că obligațiile contractantului către client au fost pe deplin respectate și că rezultatele sunt conforme condițiilor din contract”, a declarat Andrei Petrov, directorul general al Rosenergoatom. „La ora actuală începem pregătiri active pentru transportul centralei electrice flotante la Pevek, unde va fi amplasată permanent”, a adăugat Petrov.

Cetrala va fi remorcată din Murmansk, oraș artic din Extremul Orient rus, luna viitoare. Reprezentanți ai Baltic Yard vor participa la operațiune și vor ajuta la conectarea uzinei la instalațiile costiere din Pevek, au confirmat reprezentanții șantierului nval Baltic Yard a declarat că este responsabil de garanția uzinei până la mijlocul anului 2021.

Potrivit Rosatom, centrala plutitoare Akademik Lomonosov va fi „un element cheie a infrastructurii dezvoltată în cadrul planurilor strategice pentru ruta maritimă a Nordului”.
Akademik Lomonosov va furniza electricitate și căldură locuitorilor din Pevek și va înlocui capacitățile de producție ale centralei termice din Chaunsky și ale centralei nucleare din Bilibinsky. Centrala Akademik Lomonosov va pregăti terenul pentru dezvoltarea socială și economică a regiunii, a anunțat compania națională de energie nucleară.

Așa cum s-a indicat precedent, Akademik Lomonosov a obținut, la sfârșitul lunii trecute, un permis de exploatare pe durata a zece ani pentru cele două reactoare nucleare ale sale. Liența a fost acordată de Rostechnadzor, serviciul federal rus de supraveghere de mediu, industrială și nucleară.
Centrala nucleară plutitoare a fost construită la Sankt-Petersburg și a fost remorcată în Scandinavia, vara trecută și primele elemente ale combustiei cu uraniu au fost instalate în reactoare anul trecut, în iulie. Primul din cele două reactoare a fost pornit în noiembrie și la sfârșitul lunii aprilie, centrala fiind testată cu succes la 100% din capacitate.

Activiștii de mediu, via interese politice și economice, au criticat proiectul unei centrale nucleare plutitoare, Akademik Lomonosov fiind deja denunțată ca un „Cernobîl plutitor”. Faptul că va opera într-un mediu marin ostil a generat deja scenarii catastrofice. Fără nici un motiv, au replicat specialiștii ruși.

Extrapolând comparația, Rusia deține o flotă de spărgătoare de gheață nucleare, care operează într-un mediu apreciat ca cel mai ostil pentru structura de rezistență a unei nave, ghețurile Arctii.  În timpul misiunilor, aceste nave deschid căi navigabile spărgând gheață de până la patru metri grosime, ceea ce le supune structura la cele mai severe teste. Totuși, în 60 de ani, nu s-a înregistrat nici un incident cu privire la reactoarele nucleare ale acestor nave.