Ajutoare sociale 2024. Condiții de acordare și situații excepționale

Ajutor social. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea 196/2016 reglementează condițiile de acordare a venitului minim garantat (ajutor social). Potrivit normelor legale, venitul minim de incluziune este un beneficiu acordat familiilor și persoanelor singure aflate în condiții de vulnerabilitate în vederea combaterii și riscului de excluziune socială.

Beneficiarii trebuie să ia în considerare faptul că venitul minim de incluziune (ajutor sociale) nu se va mai acorda începând cu 1 ianuarie 2024.

Drept urmare, toate persoanele care beneficiază de ajutor social și de alocație de susținere familială trebuie să depună o cerere la primării până la finalul acestui an. În caz contrar nu vor mai primi venitul minim de incluziune.

 Ajutor social: condiții de acordare în 2024

”Potrivit legii, venitul minim de incluziune (ajutor social) este un beneficiu care se va acorda familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială. Practic, VMI va înlocui ajutorul social (venitul minim garantat) și alocația pentru suținerea familiei care se acordă în prezent familiilor și persoanelor singure vulnerabile.

Cei care în prezent primesc aceste beneficii sociale trebuie să știe că ele vor înceta începând cu luna ianuarie 2024”, a precizat Flaviu Cozuc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba.

Unde se depun cererile

Cererea pentru ajutor social trebuie însoțită de actele doveditoare și angajamentul de plată. Se pot depune pe suport de hârtie sau electronic. Cererea se va înregistra la serviciul public de asistență socială sau după caz la nivelul primăriei comunie, orașului sau municipiului pe raza căruia solicitantul își are domiciliul.

În conformitatea cu prevederile Legii 196/2016 persoanele interesate să obțină ajutor social și în 2024 vor depune cererea respectiv cu 60 de zile înainte de data intrării în vigoare a reglementărilor privind solicitarea, acordarea și stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune. Prin urmare, cererile pot fi depuse în intervalul 1 noiembrie - 31 decembrie 2023.

Venitul minim de incluziune socială (ajutor social) se plătește în luna următoare pentru cea anterioară. Adică, suma aferentă lunii ianuarie va fi plătită în februarie. De menționat este că venitul minim de incluziune socială se acordă doar după ce autoritățile competente verifică valabilitatea cererilor.

sursă foto: Arhiva EvZ

Ajutor social, condiții de eligibilitate

Nu vor primi ajutor social persoanele care dețin în proprietare clădiri sau alte spații locative altele decât locuințele de domiciliu. Sunt excluși de la plata venitului minim de incluziune socială și persoanele care dețin terenuri situate în intravilan cu suprafață de peste 1.200 mp, în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței şi a curții aferente.

Deținerea a unui autoturism sau mai multe cu o vechime mai mică de 10 ani reprezintă un alt criteriu eliminator. Excepție de la această regulă sunt autoturismele utilizate sau adaptate pentru deplasarea persoanelor cu dizabilități.