Persoanele care au avut de suferit în urma unei altercații violente pot să primească o compensație financiară din partea statului. Oamenii vor putea să folosească acești bani pentru plata nevoilor din perioada de recuperare.
Guvernul a adoptat vineri, 9 iunie, un proiect de hotărâre privind acordarea unei compensații financiare victimelor infracțiunilor. Este vorba de un voucher care este destinat acoperirii nevoilor de moment ale persoanei vătămate. Proiectul de hotărâre adoptat conține metodologia pentru emiterea, distribuirea și decontarea acestor vouchere. Victimele vor primi suma de bani în cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii făcute.
Este important de precizat că aceste vouchere reprezintă un avans din compensația financiară la care au dreptul victimele unui incident violent. Suma de bani poate să fie folosită pentru acoperirea nevoilor urgente privind hrana, cazarea, transportul, medicamentele și materiale sanitare. De asemenea, voucherele acoperă și cheltuielile legate de materiale de igienă și de uz personal.
Câți bani o să primească de urgență victimele infracțiunilor
Suma acordată ca ajutor de urgență trebuie să se încadreze în limita valorii a cinci salarii de bază minime brute pe țară din anul respectiv. Salariul minim brut din România, din acest an, este de 3.000 de lei. Guvernul a stabilit ca aceste vouchere să fie pe suport de hârtie sau pe suport electronic. De asemenea, vor avea o valabilitate de 90 de zile de la data emiterii. De aceste vouchere pot beneficia și soțul/soția, copiii și persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate în urma unui incident violent.
Ajutorul de urgență poate fi acordat numai la cererea persoanelor asupra cărora a fost săvârșită o tentativă de omor sau omor calificat, o infracțiune de vătămare corporală, o infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracțiune de viol, act sexual cu un minor și agresiune sexuală, o infracțiune de trafic de persoane și trafic de minori, o infracțiune de terorism, dar și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență.
Victimele infracțiunilor care pot primi ajutor de urgență
Guvernul a stabilit că ajutorul de urgență poate să fie acordat numai dacă infracțiunea a avut loc pe teritoriul României și dacă victima este:
- cetățean român;
- cetățean străin ori apatrid care locuiește legal în România;
- cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene (UE), aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii;
- cetățean străin sau apatrid cu reședința pe teritoriul unui stat membru al UE, aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii.
Proiectul de Hotărâre de Guvern stabilește și o serie de sancțiuni în cazul în care beneficiarii nu respectă regulile de utilizare ale voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente. Persoana care folosește aceste vouchere în alt scop riscă să primească o amendă de 10.000 de lei. De asemenea, cei care solicită și/sau oferă bani în schimbul acestor vouchere pot să fie amendați cu până la 20.000 de lei. Comercializarea voucherelor contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/ servicii decât cele stabilite este amendată cu până la 30.000 de lei, potrivit Avocatnet.ro.