Ajutor de urgență pentru victimele agresiunilor. Este vorba despre cazuri grave

Victime. Sursa foto: Diana Cibotari/ Pixabay

România. Victimele infracțiunilor sexuale pot beneficia de compensații financiare de la stat, sub formă de vouchere, care sunt destinate să acopere costurile pentru hrană, transport și medicamente.

Alina Gorghiu, ministrul justiției, a anunțat că ajutorul de urgență poate ajunge la echivalentul a până la cinci salarii minime brute pe economie.

Bani de la stat pentru victimele infracțiunilor sexuale

Ajutorul de urgență poate fi acordat, la solicitare, persoanelor care au fost victime ale tentativei de omor sau omor calificat, infracțiunilor de vătămare corporală, viol, acte sexuale cu minori și agresiune sexuală, traficului de persoane și minori, terorismului sau oricărei alte infracțiuni intenționate comise cu violență.

Victimele infracțiunilor nu sunt singure și trebuie să știe asta! Ca femeie, ca mamă, sunt emoționată că a fost aprobată prima solicitare de acordare de vouchere pentru victima unor infracțiuni sexuale!

Este vorba despre fapte grave la care a fost supusă victima: agresiune sexuală, viol și corupere sexuală a minorilor. Instanța i-a acordat un avans din compensația financiară în cuantum de 18.000 lei. Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente”, a transmis Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Conform HG 541/2023, sumele sunt acordate victimelor în maxim 72 de ore de la referirea acestora, adică de la îndrumarea către Serviciul pentru Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor.

Suma acordată poate ajunge la 18.500 de lei

Valoarea ajutorului de urgență acordate pentru victimele infracțiunilor sexuale și nu numai nu poate depăși echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie pentru anul respectiv.

În prezent, cu un salariu minim de 3.700 de lei, suma maximă pentru ajutorul de urgență poate fi de până la 18.500 de lei.

În plus, voucherele pot fi acordate și soțului, copiilor și altor persoane aflate în întreținerea celor decedați în urma infracțiunilor menționate.

Victimele infracțiunilor sexuale trebuie să îndeplinească mai multe condiții

Ajutorul poate fi acordat doar dacă infracțiunea a fost comisă pe teritoriul României și victima este

  • cetățean român;
  • cetățean străin sau apatrid care locuiește legal în România;
  • cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene (UE) aflat legal în România la data comiterii infracțiunii;
  • cetățean străin sau apatrid cu reședința într-un stat membru al UE, aflat legal în România la data comiterii infracțiunii.

Fondurile sunt destinate să acopere nevoile imediate ale victimelor, inclusiv cheltuielile pentru hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare, igienă personală și alte consumabile esențiale, potrivit avocatnet.ro.