Eliminarea tarifelor sociale ar însemna un efort bugetar de 100-150 de milioane de euro, fonduri care nu au fost prevăzute pentru 2009.
Eliminarea tarifelor sociale la electricitate şi înlocuirea lor cu ajutoare directe acordate de la bugetul de stat, prin autorităţile locale, nu se va realiza nici de la 1 ianuarie 2009. „În bugetul pentru anul viitor nu a fost inclusă suma necesară pentru a fi acordate aceste ajutoare pentru populaţia cu venituri mici“, a declarat, pentru EVZ, Nicolae Opriş, vicepreşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE). Potrivit acestuia, fondurile necesare s-ar ridica la 100-150 milioane de euro. „Sperăm să poată fi alocaţi aceşti bani la una dintre rectificările bugetare de anul viitor“, a adăugat Opriş. La consum mare, facturi uriaşe Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare încă de la 1 iulie 2007, odată cu liberalizarea totală a pieţei de energie. În prezent, plata tarifelor sociale îi favorizează doar pe cei cu un consum foarte redus de energie. Astfel, pentru cei care utilizează o cantitate de electricitate mai mică de 2 kWh pe zi, tariful este de 0,17 lei pe kWh. Preţul pentru consumul între 2 şi 3 kWh pe zi este echivalent cu cel plătit de restul consumatorilor, respectiv 0,41 lei pe kWh. Problema intervine la consumul mai mare de 3 kWh, unde tariful pentru cei defavorizaţi se dublează la 0,82 lei pe kWh. Odată cu eliminarea tarifelor sociale, toţi consumatorii vor plăti acelaşi preţ, iar cei cu venituri mici vor primi ajutoare directe pentru plata facturii.
Trei milioane de beneficiari
Mai mult, în prezent, cei care aleg tarife sociale sunt subvenţionaţi prin preţ de restul consumatorilor, astfel că eliminarea lor va aduce şi o uşoară ieftinire generală a facturilor, consideră Opriş.
Consumatorii pot opta pentru tarifele de tip social dacă au un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. Potrivit datelor ANRE, în România există circa 3 milioane de consumatori care beneficiază de tarife sociale. „Majoritatea acestora sunt în mediul rural, iar aparatura veche de care dispun consumă foarte multă energie. Astfel că ei plătesc, practic, mai mult decât consumatorii obişnuiţi“, ne-a declarat Ion Dobroiu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din România.