Ajutoarele americane pentru firmele mici, în buzunarele Chinei

Ajutoarele americane pentru firmele mici, în buzunarele Chinei

Sute de milioane de dolari în împrumuturi acordate în cadrul Programului de asistență pentru IMM-uri din SUA au fost plătite companiilor deținute de grupuri chineze importante.

Pe de o parte, președintele american Donald Trump vrea să interzică rețeaua de socializare chineză Tik Tok din Statele Unite și să „facă Beijingul să plătească” pentru ceea ce el consideră rolul său în răspândirea Covid-19 în întreaga lume.

Pe de altă parte, administrația sa a împrumutat, din martie, sute de milioane de dolari companiilor din Statele Unite, deținute de grupuri chineze mari sau în care acestea au participațiuni importante, a dezvăluit un studiu publicat  de către Horizon Advisory, o firmă americană de consultanță specializată în relațiile sino-americane.

În total, peste 125 de companii din SUA, cu legături financiare puternice cu Beijingul, au primit între 200 de milioane de dolari și aproape 500 de milioane de dolari ca asistența americană pentru IMM-uri, pentru a depăși greutățile generate de pandemia de noul coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste împrumuturi au fost acordate pentru că Programul de protecție pe al IMM-urilor (Paycheck Protection Program - PPP), instituit în martie, „permite filialelor americane și sucursalelor entităților străine să solicite sprijin financiar”, potrivit The New York Times.

Și grupurile chineze au profitat de ocazie.

„Cel puțin 32 de companii din Statele Unite, deținute de o companie din China, au solicitat și au obținut împrumuturi care depășesc un milion de dolari”, au spus analiștii de la Horizon Advisory care au cercetat datele referitoare la PPP făcute publice de administrația americană în iunie. Aceasta este mult mai mult decât valoarea medie a avansurilor realizate în cadrul acestui program, care este în jur de 90.000 USD.

Acest fond de ajutor de urgență de 660 miliarde de dolari are ca scop limitarea concedierilor în Statele Unite în timpul crizei sanitare.

În acest sens, banii împrumutați companiilor deținute de grupuri chineze „au ajutat probabil la economisirea locurilor de muncă în Statele Unite”, recunosc autorii studiului.

Dar ei îi acuză pe chinezi că au sifonat resursele programului, de care aceste entități chineze nu aveau nevoie neapărat, în detrimentul altor IMM-uri americane.

„Aceste conglomerate, adesea publice sau legate de puterea chineză, ar fi putut avea cu ușurință acces la finanțare în China pentru a-și proteja activitățile pe pământ american”, spun autorii studiului.

Dar mai presus de toate, de aceste împrumuturi au beneficiat în mod repetat companiile chineze care se află în vizorul Washingtonului.

Filiala americană a foarte controversatului grup biotehnologic chinez BGI - acuzat că a creat o bază de date genetică a populației în regiunea Xinjiang (unde locuiește minoritatea musulmană chineză de uiguri) - a primit astfel între 350.000 de dolari și un milion de dolari. Împrumutul a fost rambursat definitiv după ce existența sa a fost dezvăluită de site-ul Axios, la jumătatea lunii iulie.

Nu este același lucru cu banii împrumutați companiei Baebies Inc, o companie specializată în screeningul prenatal, care a primit între un milion și două milioane de dolari în cadrul PPP. Principalul investitor al acestui Baebies este BOE,  un gigant chinez al obiectelor conectate, bănuit că ar profita activ de munca forțată a minorității uigure din China.

Peste 3 milioane de dolari au fost împrumutați și companiilor americane care depind direct sau indirect de grupuri chineze suspectate de a fi prea apropiate de Armata Populară de Eliberare (PLA).