De la nastere si pana la moarte, romanii pot beneficia de cel putin noua forme de sprijin.
Pe unii ii lasa indiferenti, pe altii ii indeparteaza de munca. Saraci sau mai avuti, romanii beneficiaza de-a lungul vietii de o serie de ajutoare din partea statului. La prima casatorie, cand vor sa-si ridice o casa, atunci cand vin pe lume primii trei copii, dar si pe ultimul drum.
Astfel, in momentele cele mai importante ai parte de un ajutor, simbolic, ce-i drept, din partea autoritatilor. Dar si in cazul in care ramai fara loc de munca, nu iti poti intretine familia sau nu ai bani sa achiti factura la caldura, tot statul este cel care te subventioneaza, daca indeplinesti anumite conditii si, evident, daca soliciti ajutorul.
Trusou de 150 de lei
Guvernantii s-au gandit sa ofere, de la 1 ianuarie, un nou ajutor si pentru cei care devin parinti. Astfel, toti bebelusii care s-au nascut de la inceputul acestui an primesc un trusou in valoare de 150 de lei. Din cauza ca nu s-au elaborat normele metodologice de acordare a acestui sprijin, pana pe 31 mai, parintii vor lua 150 de lei si isi vor cumpara singuri cele necesare.
In forma initiala a legii, ei ar fi trebuit sa primeasca un cos cu pampersi, hainute si produse pentru ingrijire. Trusoul pentru nou-nascuti se acorda o singura data, de catre autoritatile administratiei publice locale, la iesirea copilului din maternitate sau la eliberarea certificatului de nastere. Valoarea in lei a cosului pentru bebe se va actualiza si indexa anual, prin hotarare de guvern.
Conditii. Pentru a primi cei 150 de lei destinati trusoului pentru bebelusi, parintii sau reprezentantii legali ai copilului trebuie sa depuna o cerere, insotita de copia certificatului de nastere, la autoritatile publice locale unde isi au domiciliul. Autoritatile au obligatia sa plateasca cei 150 de lei in maximum o luna de la depunerea cererii.
Tichete pentru cresa
Parintii care se decid sa-si dea copiii la cresa dupa varsta de 2 ani pot primi din partea statului, lunar, suma de 300 de lei, in tichete de cresa. Beneficiaza de aceste facilitati atat salariatii din sectorul de stat, cat si din cel privat. Tichetele se dau doar pentru copiii care au pana in 3 ani, dar pot fi inmanate si pentru copii mai mici de 2 ani, ale caror mame au decis sa se intoarca mai repede la munca, inainte de finalizarea concediului de maternitate.
Conditii. Cei care doresc sa beneficieze de aceste tichete trebuie sa prezinte la munca o adeverinta care sa ateste inscrierea copilului la cresa, iar tichetele pe care le vor primi nu pot fi utilizate decat pentru plata taxelor la cresa unde este inscris copilul.
Alocatii pentru copii
Mamele au dreptul, dupa nastere, la alocatii pentru cresterea copilului. Femeile care decid sa isi ia concediu de maternitate de doi ani - ce poate fi solicitat si de catre tata - si care dovedesc ca pana la data nasterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni au dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului de 600 de lei lunar.
In cazul in care parintii prefera sa se intoarca la lucru, ei vor primi numai 100 de lei lunar, pana cand micutul va face 2 ani. Pe langa aceasta indemnizatie, familia va beneficia si de alocatia de stat pentru copii, de 200 de lei lunar, pana cand copilul implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. Acesti bani se dau si pentru parintii care nu muncesc sau nu sunt asigurati in sistemul public de pensii.
Atat pentru indemnizatie, cat si pentru alocatie cererile se depun la Directiile judetene/sectoriale de Munca, Solidaritate Sociala si Familie de care apartin parintii copilului. In afara de acesti bani, care se acorda lunar, mamele mai au dreptul la o alocatie care se da o singura data, pentru fiecare dintre primii patru copii nascuti. Valoarea acesteia este de 204 lei si se primeste de la primaria localitatii in care domiciliaza mama.
Conditii. Indemnizatia si alocatia pentru copii pot fi primite de catre parintii care sunt cetateni romani, straini sau apatrizi. Ei trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei si sa locuiasca impreuna cu copilul pentru care solicita sprijinul.Concediul si indemnizatia lunara se cuvin pentru fiecare dintre primele trei nasteri sau, dupa caz, pentru primii trei copii ai parintilor adoptivi.
Copiii au dreptul sa primeasca o alocatie de la stat, de 25 de lei lunar, pana cand implinesc 16 ani. Cei care merg in continuare la scoala vor lua acesti bani pana la implinirea varstei de 18 ani. Alocatia este ridicata de unul dintre parinti pana cand copilul ajunge la varsta de 14 ani. Dupa aceea, beneficiarul isi poate lua singur alocatia, cu incuviintarea reprezentantului legal.
Plata alocatiei de stat pentru copiii in varsta de pana la 7 ani se poate face prin mandat postal la domiciliu, in cont curent personal deschis la o unitate bancara sau prin unitatile scolare. Si pentru acest tip de ajutor, parintele trebuie sa depuna o cerere la primarie sau la scoala unde este inscris copilul.
200 de Euro
Prima de casatorie
Romanii care se casatoresc pentru prima data primesc, de la 1 ianuarie, 200 de euro, conform legii privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei.
Pentru a primi acesti bani, proaspetii insuratei trebuie sa depuna la primarie, in termen de o luna, o cerere, insotita de declaratiile pe proprie raspundere ca fiecare dintre ei se afla la primul mariaj. Ajutorul poate fi ridicat de la casieria primariei de pe raza localitatii unde sotii isi au domiciliul, prin mandat postal, prin cont curent personal sau prin cont de card, dar numai dupa ce primarul a semnat cererea respectiva.
Conditii. Pentru a putea primi acesti bani, sotii trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania, iar casatoria trebuie oficiata de autoritatile locale competente din orice tara, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare. Mariajul poate fi incheiat si de comandantii de nava.
Subventie pentru casa
Tot de la inceputul acestui an, statul acorda o subventie de 20a din valoarea imobilului pentru tinerii casatoriti care au mai putin de 35 de ani. Suma nu poate depasi 10.000 de euro si se da o singura data, numai la finalizarea si predarea locuintei catre beneficiar. Cei care vor sa intre in posesia acestui ajutor trebuie sa depuna o cerere la primarie.
De acest sprijin mai pot beneficia persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, dar si evacuatii din locuintele ce fac obiectul unor legi de restituire.
Conditii. Solicitantul si familia lui trebuie sa nu fi primit subventii pentru construirea sau cumpararea unei locuinte, sa nu detina o locuinta cu o suprafata construita mai mare de 50 mp, sa fie prima locuinta construita prin credit ipotecar, sa fie proprietarul terenului pe care se ridica locuinta si sa lucreze cu antreprenori autorizati.
SPRIJIN
Ajutorul de somaj pentru cei fara slujbe
Angajatii care raman fara un loc de munca nu devin automat someri. Ei trebuie sa se inregistreze mai intai la filiala locala a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca sau la un alt ofertant de joburi; abia apoi pot primi ajutorul de somaj. Solicitantii care au un stagiu de cotizare de cel putin un an vor primi banii doar sase luni, cei care au platit asigurarile cel putin 5 ani se vor bucura 9 luni de acest ajutor, iar cei care au peste 10 ani de cotizare il vor primi timp de 12 luni. Cei care realizeaza venituri mai mici decat indemnizatia de somaj, de 330 de lei, se pot inscrie la ajutorul de somaj. Orice refuz al unui job sau al cursurilor de reconversie organizate de agentie duce la pierderea ajutorului de somaj.
Conditii: Pentru a primi somajul, solicitantii trebuie sa faca dovada faptului ca au cotizat minimum 12 luni in ultimii doi ani. Exceptie de la aceasta regula fac absolventii si cei eliberati din armata sau din inchisoare. Salariatii carora li s-a desfacut contractul de munca din vina lor, prin acordul partilor sau si-au dat demisia nu pot beneficia de ajutor de somaj.
SOLUTII
Venitul minim garantat
Romanii care nu se pot intretine primesc o suma care sa le asigure posibilitati minime de trai. In acest moment, peste 1,1 milioane de persoane beneficiaza de acest ajutor, pentru a atinge venitul minim garantat. De la 1 ianuarie se primesc urmatoarele sume: o persoana singura - 96 de lei, familia de doua persoane - 173 de lei, familia de trei persoane - 241 de lei, pentru cea de patru persoane - 300 de lei si pentru familia de 5 persoane - 356 de lei.
Conditii. Banii se dau in functie de veniturile obtinute si de bunurile existente in gospodarie, iar solicitantul trebuie sa presteze, lunar, munca in folosul comunitatii.
Pana la 31 ianuarie, se mai pot depune cereri la primarie pentru a putea beneficia de ajutoarele de caldura. Ultimul sprijin material dat romanilor de catre stat este ajutorul de deces, de 1.270 lei. Acordarea acestui sprijin nu este conditionata de indeplinirea unui stagiu de cotizare asa cum sunt conditionate ajutorul de somaj si pensia. Ajutorul poate fi ridicat de rudele sau de cei apropiati decedatului de la Casa de Pensii in raza careia domicilia.