Dictatura ayatollahilor din Iran a promis să-și limiteze uraniul îmbogățit, iar AIEA salută un angajament „concret”, în timp ce SUA, Franța, Regatul Unit și Germania condamnă lipsa de cooperare a Teheranului.
Iranul susține că ar fi luat măsuri pentru a opri extinderea stocului său de uraniu înalt îmbogățit, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care salută un „angajament concret” în „direcția corectă”.
Șeful AIEA, un susținător pentru Iran
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a salutat un angajament „concret” din partea dictaturii islamiste de la Teheran, după ce Iranul a susținut că ar fi pus în aplicare pregătiri pentru a opri extinderea stocului său de uraniu îmbogățit în proporţie ridicată.
„Cred că acesta este un pas concret în direcția bună”, și asta „în premieră”, a declarat el presei în prima zi a Consiliului de conducere al organismului ONU de la Viena. „Avem aici un fapt care a fost verificat de inspectorii noștri”, a susținut Grossi.
Potrivit unui raport al AIEA, experții săi au putut observa la siturile nucleare Natanz și Fordo „că Iranul a început să pună în aplicare pregătiri menite să stopeze creșterea stocului său de uraniu îmbogățit la 60%”.
Acest prag este aproape de cel de 90% necesar pentru dezvoltarea unei bombe atomice. Teheranul neagă că ar avea astfel de ambiții la nivel militar și apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile, în special pentru energie.
Rezoluția țărilor occidentale cu privire la Iran
În ciuda acestui angajament de ultim moment, Parisul, Berlin și Londra (E3), asociate cu Washingtonul, au depus o rezoluție prin care condamnă lipsa de cooperare a Iranului în vederea unui vot probabil joi, potrivit diplomaților intervievați de AFP.
Dacă textul va fi adoptat, regimul islamist iranian a amenințat că va reacționa „în consecință și în mod adecvat”.
În acest context, Rafael Grossi a făcut apel în fața reprezentanților celor 35 de state membre ale Consiliului „la prudență” și „să evite escaladările inutile, mai ales într-o regiune care a suferit atât de mult”.
Grossi susține că regimul din Iran e pe direcția corectă
Dictatura islamistă de la Teheran s-a dezangajat treptat de obligațiile sale nucleare ca reacție la retragerea Statelor Unite în 2018 din pactul internațional încheiat cu trei ani mai devreme la Viena.
În timp ce Grossi a recunoscut că mai sunt „multe de făcut” pentru a îmbunătăți cooperarea după ani de tensiuni, el a spus că este „important ca, pentru prima dată, Iranul să ia o altă direcție [...] și să spună «OK, ne oprim»”.
Potrivit lui, Republica islamică Iran nu a pus „nicio condiție”, dar „nu se poate exclude” că va reveni asupra angajamentului, dacă rezoluția critică va fi votată, potrivit France24.
Traducere: Gabriela Sîrbu/RADOR RADIO ROMÂNIA//gsarbu/cciulu