Ai un creier?Îngrijeşte-l!

Ai un creier?Îngrijeşte-l!

Spitalul de Psihiatrie “Constantin Gorgos” a fost gazda simpozionului dedicat Săptămânii Creierului , care se desfăşoară în perioada 16-22 martie în 82 de ţări simultan.

În cadrul evenimentului s-au reunit specilialişti în domeniul ştiinţelor creierului, psihologi, sociologi pentru a-şi prezenta lucrările şi a trage un semnal de alaramă asupra conştientizării menţinerii sănătăţii a acestei “bijuterii” anatomice.

"Obiectivele spitalului nostru, în cadrul acestui proiect, sunt oferirea de psihoeducație, profilaxie, informare și mai ales consolidarea relațiilor cu comunitatea. Dorim să venim în întampinarea nevoilor de cunoaștere și de informare, atât a pacienților și aparținătorilor cu care intrăm în contact, dar și să dăm dovadă de o atitudine proactivă, de implicare în educația și popularizarea în rândul tinerilor a unor comportamente și informații care să ajute la înțelegerea elementelor ce țin de sănătate dacă nu chiar, poate, să deschidă noi interese, noi drumuri în carieră. Ca instituție, una dintre funcțiile Spitalului de Psihiatrie "Dr. Constantin Gorgos" este aceea de încurajare, cultivare, protejare, atât a prezentului, cât și a potențialului viitor. Suntem în măsură să oferim o formă viitorului prin acțiunile pe care le întreprindem." a declarat doamna manager Valy Mariana Besoiu, la deschiderea evenimentului.

Cu prilejul Săptămânii Creierului la Colegiul Naţional Cantemir Vodă s-a organizat un concurs de eseuri pe tema “Creierul - ca fundament al creativităţii” , unde din cele 20 de esuri înscrise au fost selectate două . Trifan Andreea şi Ursache Alexandra, eleve în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Cantemir Vodă şi-au prezentat lucrările în faţa publicului cu foarte mult profesionalism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creierul este organul care controlează sistemul nervos central, coordonează mersul, vorbirea, respiraţia, gândirea şi este cel care se schimbă cel mai mult pe parcursul vieţii omului. Încă din copilărie creierul începe să se dezvolte, să acumuleze informaţii. Copiilor mici le sunt recomandate jocurile de memorie, jocurile care antrenează vorbirea, dar şi jocurile care stimulează sfera artistică. De aceea la grădiniţă copii învaţă să picteze, să se joace cu plastelină şi să facă sport. Mai târziu ele se pot transforma în hobby-uri sau chiar surse de venit. Chiar şi în timpul adolescenţei, creierul nu este format pe deplin. Un studiu din 2005, publicat în revista Dezvoltarea copilului, a evidenţiat că părţile creierului responsabile pentru multitasking nu se maturizează pe deplin până la împlinirea vârstei de 16 sau 18 ani. Creierul se schimbă permanent, astfel că noi conexiuni sunt create de fiecare dată când ne amintim ceva sau iniţiem un nou gând.

 

Oamenii folosesc 10% din creier este un mit

Credinţa conform căreia oamenii folosesc doar 10% din creier este un mit. Aceasta a pornit de la faptul că neuronii reprezintă 10% din totalul celulelor nervoase, restul celulelor fiind celule gliale, cunoscute drept “asistentele” neuroniilor. Scanările creierului au arătat că, indiferent de ce facem, creierul rămâne întotdeauna activ. Unele zone sunt mai active ca altele, însă oamenii de ştiinţă au demonstrat că se folosesc mai mult de 10% din creier, chiar şi atunci când se fac lucruri banale, cum ar fi mişcarea degetelor.

 

Creierul se poate îmbolnăvi

Deşi creierul se schimbă permanent, există riscul de îmbolnăvire. Stilul de viaţă precar, zahărul procesat şi mulţi alţi factori contribuie la degradarea rapidă a celulelor neurologice. “Când începem să uităm lucruri neimportante nu trebuie să ne alarmăm, însă când începem să uităm lucruri cu adevărat importante sau lucruri din memoria de lungă durată atunci ar trebui să ne îngrijorăm” este de părere Elena Preda, medic primar psihiatru la spitalul Constantin Gorgos.

Pentru a preveni boli precum Alzheimer sau demenţa este important să cunoaşteţi aceste sfaturi

Cum menţinem creierul sănătos?

Învăţaţi permanent ceva nou, fie că este un simplu hobby, precum pictura sau echitaţia. Creierul dumneavoastră se va implica în totalitatea în acea activitate.

Citiţi permenanent – Când citim o parte din creierul nostru este obligat să memoreze informaţii despre personajele şi evenimentele din carte.

Dormiţi – Specialiştii recomandă 8 ore de somn pentru menţinerea sănătăţii creierului. Somnul reprezintă perioada de refulare şi procesoare a informaţiilor acumulate pe perioada zilei.

Învăţaţi o limbă străină – Învăţaţi poezii alături de copii voştri pentru a vă antrena memoria şi a încetini procesul de degradare al celulelor

Activitatea fizică este benefică nu numai pentru corp ci şi pentru minte. Exerciţiile fizice cresc fluxul de sânge către creier intensificând schimbul de oxigen şi de substanţe nutritive neceesare pentru activitatea neuronală.

Dieta – Modul în care ne hrănim influenţează şi creierul. O dietă bogată în grăsimi determină performanţe slabe la testele de învăţare şi de memorie. Sfaturile medicilor sunt să nu mâncăm în exces şi să ne bazăm pe o dietă hipocalorică bazată pe fructe şi legume proaspete cu conţinut ridicat de antioxidanţi, dar şi alune, spanac, coacăze şi alimentele bogate în acizi graşi omega-3.