Ai restanţe la credite? Din 2012 se schimbă foaia
- Raluca Florescu
- 19 aprilie 2012, 13:59
Dacă ai datorii neachitate la bancă sau la fi rma de telefonie, aşteaptă-te să ajungi cât mai repede pe mâna recuperatorilor. Avantajul e că ai putea scăpa de plata dobânzii.
Băncile s-au săturat să se ocupe de recuperarea creditelor şi vând tot mai multe restanţe recuperatorilor. Pare suprinzător, dar tendinţa ar putea fi în avantajul datornicilor, datorită metodelor diferite practicate de firmele de colectare şi bănci. Asta deoarece recuperatorii nu mai percep, de regulă, dobândă pentru restanţă. "Debitorul va avea de plătit principalul şi dobânda pe care ar fi trebuit să le achite de la data la care a înregistrat restanţa şi până în prezent, iar pentru restul de datorie se va achita doar principalul", a declarat reprezentantul unei firme de recuperare, pentru EVZ. Când ajungi la recuperatori În plus, aşa cum creditorii oferă rescadenţarea creditului sau perioade de graţie, recuperatorii pot prelungi pentru cei care se dovedesc bun-platnici perioada de rambursare. Nu toţi datornicii au parte, însă, de facilităţi. Pentru restanţele cu o "vechime" importantă şi cu şanse minime de rambur sare, firma poate decide scadenţarea în avans a creditului. Debitorul trebuie să achite întregul credit la o anumită dată. În caz contrar, urmează executarea silită. Cu toate astea, doar 15-20% dintre clienţi ajung în instanţă în vederea executării silite, spune Cristian Ionescu, directorul Coface România. Potrivit Isabelei Iacob, director general al firmei de recuperare Kruk International, ponderea creanţelor pe care firmele de profil le au de colectat în nume propriu (cumpărate de la bănci şi alte companii), a crescut de la 32% cu doi ani în urmă, la 38%, în 2011. Restul erau creanţe colectate în numele băncilor şi companiilor. Cele mai mari "şanse" de a ajunge pe mâna recuperatorilor le ai dacă ai restanţe la bancă sau la o firmă de telefonie. La nivelul întregului sistem bancar ponderea creditelor restanţe în total credite este de aproape 10% (în care sutn incluse întârzierile la plată) băncile având cele mai mari probleme cu încasarea creditelor în lei.
O mică parte din acete credite ajunge pe mâna recuperatorilor. De regulă, băncile vând creanţele către firmele specializate în recuperări după 6-8 luni care s-au scurs de la neplata creditului, perioadă în care au încercat să recupezere creditul prin departamentele proprii. În 2011, valoarea creanţei medii de recuperat de la persoanele fizice a rămas constantă, la 200 de euro.
Sursa: Asociația de Management a Creanțelor Comerciale Citiţi şi:
- Băncile nu mai dau credite, dar românii sunt mai îndatoraţi decât în anii de boom
- Vom mai putea lua credite ipotecare?
- În România, creditele sunt de peste două ori mai scumpe comparativ cu media europeană!