Dacă suferi de boli cardiace, probabil te interesează substratul acestora. Cercetătorii au descoperit într-un nou studiu, realizat pe o perioadă de 12 ani, legături importante între relațiile de familie și starea cardiacă a unei persoane. Astfel, oamenii de știință de la University College din Londra concluzionează - cu cât o persoană se simte mai abandonată, cu atât crește riscul dezvoltării unor boli cardiace.
Cercetările au fost realizate pe un număr de 9.000 de voluntari, pe o perioadă de 12 ani de zile. Pacienții se încadrau în categoria persoanelor care nu primeau sprijin emoțional sau înțelegere din partea membrilor familiei. Oamenii de știință au descoperit legături între evoluția relațiilor familiale și dezvoltarea bolilor cardiace.
Probabilitate mai mare de a dezvolta boli de inimă în cazul persoanelor care nu se înțeleg cu partenerul de viață
Pacienții care nu au parte de o relație precară din punct de vedere emoțional cu familiile, prezintă un risc cu 34% mai mare de a dezvolta boli de inimă și o probabilitate cu 23% mai mare de a dezvolta o boală coronariană.
De asemenea, o altă concluzie a studiului se referă la riscul de a dezvolta boli de inimă în cazul pacienților care nu au o relație sănătoasă cu partenerul de viață. Dintre doi oameni care fumează și consumă alcool, cel care se înțelege cel mai prost cu partenerul său prezintă o probabilitate mai mare la bolile cardiace.
Femeile divorțate riscă cu 40% mai mult să dezvolte boli cardiace
Studiile anterioare arată că o căsătorie fericită prelungește probabilitatea unei vieți longevive. Femeile căsătorite suferă, de asemenea, de 3 ori mai rar un atac de cord față de femeile care trăiesc singure. În cazul femeilor divorțate, probabilitatea de a suferi o astfel de afecțiune crește cu până la 40%, potrivit noi.md.
Cum depistezi, însă, o boală de inimă? Afecțiunile cardiace sunt greu de detectat în afara examenelor clinice. Totuși, printre semne se numără unele destul de frecvent întâlnite. E vorba de anumite modificări la nivelul pielii, în special pe articulațiile degetelor, diverse pete pe unghii sau pe piele, dar și problemele în intimitate, Ca să depistezi la timp o boală de inimă, fii atent la manifestările pe care ți le dă corpul. Dacă le observi, nu întârzia vizita la medic, pentru a afla cu certitudine care este cauza și ce tratament e bine să urmezi.
Semnele care pot indica o boală de inimă:
- Pete vineții sau de culoare închisă pe piele;
- Iritații sau bubițe pe articulațiile degetelor ori pe fese;
- Degete cianozate, vineții;
- Sângerări gingivale;
- Puncte negre sub unghii;
- Glezne umflate;
- Senzația de sufocare;
- Amețelile frecvente;
- Tulburări de erecție;
- Slăbiciunea musculară.