AI DATORII la FISC. VEZI de la ce sumă încolo VEI FI PE LISTA ANAF

AI DATORII la FISC. VEZI de la ce sumă încolo VEI FI PE LISTA ANAF

Prin Ordinul ANAF nr. 1164/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 0274 din 12 aprilie 2016, se majorează plafoanele de la care un contribuabil ce înregistrează datorii la buget se va regăsi pe lista datornicilor, scriu analiștii de la Bența Consult.

Începând cu 01 ianuarie 2016, noul Cod de procedură fiscală obligă autoritatea fiscală să publice lista debitorilor la buget, debitori persoane fizice sau juridice.

Noutatea constă în apariția listei debitorilor persoane fizice, întrucât lista societăților cu datorii restante la buget se publică de mai mulți ani.

Raportându-ne la noua procedură, listele sunt pentru debitori persoane fizice sau juridice ce înregistrează obligații bugetare neplătite la finele trimestrului 1 2016.Procedura efectivă a fost adoptată prin OpANAF nr. 558/2016, ce a prevăzut plafoane foarte mici, nesemnificative, de la care contribuabilul se va regăsi în lista datornicilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit reglementărilor anterioare, o persoană fizică era prezentată în lista datornicilor dacă înregistra obligații restante la buget mai mari de 100 lei, iar persoanele fizice ce desfășurau activități independente sau profesii libere apăreau pe această listă dacă obligațiile restante sunt mai mari de 500 lei.

Actul normativ analizat astăzi aduce o îmbunătățire a procedurii de publicare a listei datornicilor, în sensul majorării plafoanelor de la care debitorii vor apărea pe această listă.

Noile plafoane aplicabile societăților și debitorilor persoane fizice sunt: a) 100.000 lei pentru debitori mari contribuabili; b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii; c) 10.000 lei pentru persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere, respectiv pentru micii contribuabili; d) 1.500 lei pentru persoanele fizice din celelalte categorii.

Procedura publicării listei rămâne nemodificată. Până pe data de 15 a lunii următoare încheierii trimestrului, autoritatea fiscală notifică debitorul cu privire la existența datoriei și la prezentarea acestuia în lista datornicilor.

În termen de 5 zile de la primirea notificării, debitorul are posibilitatea fie să achiteobligația restantă, fie să corecteze sau să se pună de acord cu evidența administrației fiscale. Dacă există eventuale erori, inerente în această activitate, în același termen de 5 zile, trebuie corectate.