Prin intermediul AI cercetătorii au reușit să depisteze ADHD-ul la adolescenți. Mai exact au fost descoperite mai multe diferențe semnificative la 9 tracturi de substanță albă din creier.
Cercetătorii au folosit AI pentru a analiza scanări al RMN-urilor ale creierului ale adolescenților. Unii aveau tulburări de hiperactivitate, alții erau sănătoși. Drept urmare la comparație, AI a descoperit diferențe mari la nouă tracturi de substanță albă a creierului la persoane cu ADHD.
„ADHD este extrem de dificil de diagnosticat și se bazează pe sondaje subiective auto-raportate”, a spus unul dintre cercetătorii. „Există cu siguranță o nevoie nesatisfăcută de valori mai obiective pentru diagnosticare. Acesta este golul pe care încercăm să o umplem”. El a adăugat că acesta este primul studiu care aplică învățarea profundă.
Adică un tip de inteligență artificială, pentru a identifica markerii ADHD. Acesta include imagistică cerebrală, anchete clinice și alte date privind peste 11.000 de adolescenți. Datele imagistice ale creierului au inclus un tip specializat de RMN numit imagistica ponderată prin difuzie (DWI).
„Studiile de cercetare anterioare care utilizează AI pentru a detecta ADHD nu au avut succes. Din cauza dimensiunii reduse a eșantionului și a complexității tulburării”, a spus cercetătorul.
AI a analizat peste 1700 de RMN-uri
Echipa de cercetare a selectat un grup de 1.704 de persoane din setul de date ABCD, inclusiv adolescenți cu și fără ADHD. Folosind scanări DWI, cercetătorii au extras măsurători ale anizotropiei fracționale (FA) de-a lungul a 30 de tracturi majore de materie albă din creier.
Cu ajutorul IA, cercetătorii au descoperit că la pacienții cu ADHD, valorile FA au fost semnificativ crescute în nouă tracturi de substanță albă. „Aceste diferențe în semnăturile RMN la persoanele cu ADHD nu au fost niciodată văzute înainte la acest nivel de detaliu”.
A mai adăugat cercetătorul. Cercetătorii intenționează să continue să obțină date. De la restul indivizilor din setul de date ABCD, comparând performanța modelelor AI suplimentare. „Mulți oameni simt că au ADHD, dar nu este diagnosticat din cauza naturii subiective a testelor de diagnostic disponibile”.
Spun cercetătorii. „Această metodă oferă un pas promițător către găsirea de biomarkeri imagistici. Care pot fi utilizați pentru a diagnostica ADHD într-un cadru de diagnostic cantitativ, obiectiv”.