Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a subminat dramatic securitatea Europei

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a subminat dramatic securitatea EuropeiSursa foto: EPA/OLEG PETRASYUK

Preşedintele Adunării Naţionale a Bulgariei, Rosen Jeliazkov, a participat la Conferinţa preşedinţilor parlamentelor din statele membre ale UE de la Praga.

Jeliazkov a susţinut o alocuţiune în cadrul primei teme a forumului, "Agresiunea rusă în Ucraina şi răspunsul UE". "Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a subminat dramatic arhitectura de securitate a Europei, dar răspunsul UE a fost rapid, ferm şi unitar. A trebuit să luăm decizii dificile, conştientizând în mod clar că povara este suportată de cetăţenii ţărilor noastre", a declarat preşedintele Parlamentului Bulgariei. Potrivit acestuia, creşterea rezistenţei UE, mai ales în materie de securitate a energiei şi întreţinerea infrastructurii critice este o parte importantă a răspunsului general al UE.

În discursul său, Rosen Jeliazkov a pus accentul pe piaţa energiei. "Trebuie să continuăm cooperarea pe termen lung cu toţi partenerii de încredere pentru a asigura furnizarea de gaze naturale lichefiate şi gaze din conducte către UE prin intermediul platformei energetice de achiziţie în comun de gaze, gaze naturale lichefiate şi hidrogen", a explicat preşedintele legislativului de la Sofia, adăugând că un domeniu concret care necesită o atenţie specială este reprezentat de investiţiile în reţelele de transport a energiei electrice.

Care este planul pentru a fi crescută producția de energie electrică. Există plasă de siguranță

"Putem creşte producţia de energie electrică din surse regenerabile de zece ori, dar ce vom realiza, dacă nu vom avea o reţea care să susţină includerea lor în masă în sistem şi nevoile de electrificare accelerată a sectoarelor de construcţii, transport şi industrie ? Bulgaria lucrează în prezent intens la o serie de proiecte pentru a face faţă acestei provocări. Cert este că deocamdată şi pentru câţiva ani de acum înainte vom avea nevoie în continuare de gaze pentru echilibrarea sistemelor energetice - în special a celor cu un procent mare de surse regenerabile de energie. Bulgaria are capacitatea necesară pentru a contribui la asigurarea unei aprovizionări cu gaze stabile, fiabile şi diversificate pentru UE",a menţionat Jeliazkov.

sursa: RADOR / dariknews.bg