Aglomerație la Policlinica Titan. Sute de oameni așteaptă să-și facă analize compensate

Aglomerație la Policlinica Titan. Sute de oameni așteaptă să-și facă analize compensate

Sute de oameni, cu trimitere de la medicul de familie, s-au așezat la coadă, la Policlinica Titan, în prima zi a lunii aprilie, sperând că vor reuși să facă investigații medicale gratuite.

Aglomerație la Policlinica Titan, în dimineața zilei de 1 aprilie. Câteva sute de oameni s-au așezat la coadă, la intrarea în unitatea medicală. Aceștia speră că vor reuși să-și facă analize medicale gratuite, din fondurile alocate de Casa Asigurărilor de Sănătate a Municipiului București (CASMB).

Șirul de oameni se întinde pe mai multe sute de metri, pornind de la intrarea în Policlinică și, de-a lungul trotuarului pe o stradă apropiată.

Astfel de cozi se formează periodic, la fiecare început de lună, în fața laboratoarelor de analize medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În fiecare lună, zeci și chiar sute de oameni se îmbulzesc în fața laboratoarelor medicale de analize din toată țara. Aceștia își cer dreptul la analize și investigații gratuite, la care le dau dreptul cotizațiile plătite la asigurările de sănătate. Mulți pacienți se trezesc cu noaptea în cap și se așează la coadă la laboratoarele medicale, sperând că vor prinde un loc. Sunt cozi precum cele care se formau, pe vremea dictaturii comuniste, înainte de 1989, în fața magazinelor alimentare.

Mii de pacienți așteaptă cu lunile la analize gratuite

În primele zile ale fiecărei luni sunt repartizați banii din bugetul alocat de Casele de Sănătate pentru decontarea investigațiilor medicale. Din păcate, sumele sunt foarte mici, iar numărul pacienților care pot beneficia de analize compensate este foarte mic. Aceasta în comparație cu cei care primesc trimiteri de la medicii de familie.

De regulă, laboratoarele de analize și investigații medicale fac liste de așteptare cu pacienți, în speranța că bugetele alocate lunar, de casele de asigurări de sănătate vor fi suplimentate. Foarte rar se mai întâmplă ca aceste fonduri să fie suplimentate la jumătatea lunii. Și oricum, banii sunt insuficienți, astfel că pacienții sunt nevoiți să aștepte câte două - trei luni până să prindă un loc.

Cei care își permit se lasă păgubași și apelează la serviciile unor clinici și laboratoare private, plătindu-și din buzunar investigațiile la care au dreptul prin lege.