Agențiile internaționale: jocurile pentru turul doi nu sunt făcute
- Paul Ciocoiu
- 3 noiembrie 2014, 09:25
Premierul Victor Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat ieri în România, un pas înainte către o victorie care ar consolida poziţia Partidului Social-Democrat aflat la putere, candidatul PSD urmând să aibă în turul doi un duel mai strâns decât era de aşteptat cu reprezentantul ACL, Klaus Iohannis, notează astăzi agențiile Reuters, AFP și DPA.
Scrutinul este considerat crucial pentru fosta ţară din blocul comunist, pe fondul amplificării temerilor legate de acapararea justiţiei de către puterea politică în cazul victoriei lui Ponta, notează AFP. Dacă actualul premier va câştiga cursa prezidenţială, atribuţiile sale vor fi în principal ceremoniale, dar va avea şi o influenţă substanţială asupra sistemului judiciar şi dreptul de a numi procurori.
Potrivit datelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central luni dimineaţa, după centralizarea proceselor verbale din 10.594 secţii de votare, reprezentând 56,21%, candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obţinut 39,57% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar reprezentantul ACL, Klaus Iohannis, 30,19%. Pe locul trei s-a clasat candidatul independent Călin Popescu-Tăriceanu, care a obţinut 5,83%, fiind urmat de Elena Udrea (PMP) cu 5,17%, Monica Macovei - independent cu 4,65% şi Kelemen Hunor (UDMR) - 3,87%.
Obţinerea funcţiei supreme în stat de către Victor Ponta ar putea aduce mai multă stabilitate în ţara riverană Mării Negre, care a trecut printr-o recesiune economică dureroasă şi a adoptat măsuri de austeritate ferme în timpul crizei, comentează Reuters, preluată de Agerpres.
Totuşi, în timpul mandatului său de premier, Ponta a avut deseori dispute cu preşedintele Traian Băsescu, tentativa premierului în exerciţiu de suspendare a preşedintelui la referendumul din 2012 atrăgând critici din partea Uniunii Europene şi afectând poziţia monedei naţionale, notează agenţia britanică.
''Jocurile pentru turul doi nu sunt făcute; multe depind de consemnul pe care îl vor da candidaţii eliminaţi în primul tur'', a explicat pentru AFP sociologul Mircea Kivu. În opinia sa, fostul ministru al justiţiei Monica Macovei, simbolul luptei anticorupţie şi membru al Parlamentului European, ar urma să le ceară simpatizanţilor săi să voteze pentru Iohannis în turul doi, în timp ce fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu îl va susţine pe Victor Ponta.
AFP notează că preşedintele Traian Băsescu a cerut demisia ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean pentru că ''i-a împiedicat pe români să-şi exercite dreptul de vot'', referire la situaţia înregistrată la multe secţii de votare din străinătate unde duminică s-au înregistrat disfuncţionalităţi. Şeful diplomaţiei române a explicat că aglomeraţia în secţiile din străinătate s-a produs după ce Biroul Electoral Central a hotărât ca declaraţia pe propria răspundere să poată fi completată doar în secţie, iar când s-a renunţat la această decizie, procesul de vot s-a accelerat.
În anul 2009, Traian Băsescu a obţinut al doilea mandat de preşedinte şi graţie sufragiilor exprimate de circa 170.000 de români din străinătate care au votat, menţionează agenţia de presă franceză.
Potrivit agenției germane DPA, în cele două săptămâni rămase până la turul doi al scrutinului prezidenţial, campania electorală va rămâne concentrată pe corupţie, o problemă care afectează România şi care a atras constant critici din partea Bruxellesului.
''Pe lângă campaniile lor, este de aşteptat ca Victor Ponta şi Klaus Iohannis să folosească timpul rămas până la turul doi pentru a negocia cu unii lideri politici plasaţi după ei la primul tur de scrutin desfăşurat duminică'', adaugă DPA.