Agenții lui Putin care se mișcă printre noi: Vor face munca idolului lor

Vladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime

Ar fi o nedreptate să nu recunoaștem, ca fapt proeminent al săptămânii, curajul dovedit de cetățenii Georgiei care resping nouă lege privind "agenții străini". În ciuda violenței poliției de intervenţie, capitala țării, Tbilisi, a înregistrat demonstrații gigantice împotriva unei legi care este o copie a legislației represive inventate de Vladimir Putin în Rusia și pe care acesta a încercat s-o adopte în țările satelit vecine, și anume în Kârgâzstan și acum în Georgia.

La baza acestui expedient legislativ se află intenția de a pune capăt presei libere și asociațiilor cetățenești care se opun dictaturii și imperialismului lui Putin. Pe aceste meleaguri, lupta pentru democrație poate supraviețui doar dacă beneficiază de solidaritate internațională. Mai mult, atunci când frica, care este primul rulou compresor al acestor regimuri, paralizează și împiedică majoritatea cetățenilor să se expună, scrie dn.pt.

Cuvântul devastator pentru Putin

A fi calificat drept "agent străin" echivalează cu a primi ştampila de "trădător". Un cuvânt devastator, când Putin vrea să-și convingă concetățenii că Occidentul încearcă să distrugă Rusia și să o asedieze, prin ademenirea politică a oamenilor și țărilor din fosta URSS. Celebrarea recentă a Zilei Victoriei a avut ca principală mistificare invenția absurdă potrivit căreia NATO s-ar afla în război împotriva Rusiei. Ucraina ar fi unul dintre punctele de intrare. Georgia ar fi alta. Crearea haosului în Georgia ar permite stabilirea încă unei zone-tampon și ar servi la oprirea proceselor de aderare ale acestei țări la UE și la NATO.

În schimb, cel care s-a dovedit deja a fi o amenințare la adresa stabilității și păcii în Europa este Putin însuşi. Nu mă refer doar la agresiunea împotriva Ucrainei sau la ceea ce se întâmplă în Georgia. Țin minte amenințările pe care Putin și adepţii săi le repetă continuu împotriva noastră, inclusiv menţiuni la posibila utilizare a armelor nucleare. Aceste afirmații trebuie luate în serios. De aceea, suntem nevoiți să direcţionăm resurse către cheltuieli excepționale de apărare.

”Agenții lui Putin care se mișcă printre noi”

Bugetele publice, oricât de dezvoltate ar fi țările europene, nu sunt suficiente pentru tot. Ceea ce va fi alocat apărării nu va mai merge către alte sectoare ale economiei sau pentru a răspunde la problemele sociale, de mediu sau pentru a contribui dezvoltarea celor mai nevoiaşe țări. Agenții lui Putin care se mișcă printre noi, în special în partidele populiste și cei care au un acces privilegiat la mass-media, vor face munca idolului lor și vor născoci revendicări imposibile, vor răspândi propagandă împotriva Ucrainei și se vor opune acordării de asistență militară destinată legitimei apărări ucrainene. Ei vorbesc despre pace în termeni care servesc intereselor războiului și anexării dictate de Kremlin.

Alegerile europene din luna iunie le oferă acestor oameni o oportunitate de aur. Centrele de producere a minciunilor și alienării lucrează acum la cote maxime. Unii propagandiști și alți manipulatori vor face acest lucru din convingere ideologică sau micime mentală, alții fiind plătiţi de Moscova. Când vedem că anumiți comentatori repetă în mass-media ceea ce au citit de dimineaţă în presa moscovită, ne putem întreba dacă sunt plătiți s-o facă sau dacă vor să ne facă să credem că există prânzuri gratuite. Aceasta este o întrebare care nu poate să nu fie pusă.

Elogii pentru Putin

Anumite servicii europene de contrainformații pun, de asemenea, întrebări în acest sens. Nu este de mirare când vezi ce spun și scriu anumite personalităţi publice care nu ratează niciun prilej pentru a ataca democrațiile noastre, în timp ce îi aduc elogii lui Putin și altor dictatori. Potrivit ziarului ceh "Denik N", Rusia a plătit, din câte se ştie, politicieni francezi, olandezi, belgieni, germani, polonezi și ungari pentru a face campanie împotriva coeziunii și a intereselor UE și pentru a-i aduce elogii lui Putin și politicii sale interne și externe.

Vladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

Văzând ce spun unii oameni pe aici, cred că lista zilnică cehă păcătuieşte doar prin aceea că este incompletă. Cel puțin, rămâne să menționăm anumiți portughezi și alți italieni. Avem și posturi de televiziune care profită de golul lăsat de blocarea în spaţiul de intoxicare a RT - Russia Today, din cauza sancțiunilor, pentru a oferi un program care pare a fi un ecou sau o traducere de casă a acestui post rusesc.

Putin reprezintă un pericol real. Principala sa paranoia este să nu piardă controlul asupra puterii, cu toate avantajele pe care aceasta le oferă. Pentru a realiza acest lucru, el a inventat un inamic, democrația occidentală. Aceasta include încercarea de a împiedica existența unei Europe unite, libere și solidare între aceasta și popoarele care luptă pentru libertatea lor.

Nouă ne revine sarcina să protejăm această Europă, întărindu-ne apărarea, tocmai pentru că dorim pacea, și demascându-i pe agenții lui Putin care, pe aici, încearcă să ne înșele și să ne slăbească. Articol de Victor Ângelo, consilier pe probleme de securitate internațională; fost secretar general adjunct al ONU. (Traducerea-Rador)