Spionajul Rusiei acuză SUA de „tulburarea” alegerilor din Georgia

Alegeri Georgia. Sursă foto: Wikipedia

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat SUA că utilizează observatorii electorali europeni pentru a discredita alegerile de luna viitoare din Georgia.

De asemenea, au fost demonstrații de stradă pro-occidentale. „Departamentul de Stat al SUA intenționează să utilizeze un nou instrument pentru a interveni în alegerile parlamentare din Georgia din 26 octombrie.

Partidul Visul georgian în cursa electorală

Acesta are ca scop împiedicarea victoriei partidului Visul georgian”, a declarat SVR într-o declarație publicată miercuri. Referirea a fost făcută la partidul de guvernământ al națiunii din Caucazul de Sud. Acesta a fost acuzat de apropiere de Moscova în ultimii ani.

Agenția rusă de spionaj a susținut că autoritățile americane au conspirat cu ODIHR. Aceasta este divizia pentru instituții democratice a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Autoritățile au declarat că viitoarele alegeri din Georgia nu sunt libere și corecte.

„Intenția Washingtonului este evidentă și nu mai este surprinzătoare. Washingtonul vrea să ofere o scuză opoziției pro-occidentale din Georgia pentru a lansa proteste în masă. Acestea vor avea scopul de a prelua puterea în țară prin forță”, se arată în declarația SVR.

Provocare a jocurilor necinstite

„Acest lucru demonstrează transformarea finală a ODIHR într-o portavoce a jocurilor necinstite ale autorităților americane”.

ODIHR, care are sediul central în Varșovia, Polonia, a anunțat joi că observatorii săi vor ține o conferință de presă. Conferința va avea menirea de a-și deschide misiunea la alegerile parlamentare din Georgia.

Visul georgian s-a confruntat cu critici destul de mari atât din partea opoziției interne, cât și din partea aliaților occidentali ai țării. Criticile au pornit din cauza a ceea ce aceștia descriu ca fiind un pivot către Rusia.

În mai, parlamentul georgian a adoptat o lege controversată privind „influența străină”. Astfel, criticii au comparat-o cu legislația similară adoptată în Rusia în urmă cu peste un deceniu.

Insistențele partidului de guvernare

Partidul de guvernământ insistă că își menține angajamentul de a adera la Uniunea Europeană, care este consacrat în constituția țării. Între timp, opoziția din Georgia a promis că va revoca legea privind „influența străină” dacă va obține suficiente locuri în viitoarele alegeri parlamentare.

În iulie, SVR al Rusiei a acuzat SUA că plănuiesc „schimbarea regimului” în Georgia după alegerile din octombrie, dar nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a calificat atunci acuzațiile drept „complet false”, potrivit themoscowtimes.