Agenția Spațială din Rusia vrea să construiască un satelit în fiecare zi. Iuri Borisov asigur că „țara are toate capacitățile necesare”

Satelit. Sursa foto: Dreamstime.com

Roskosmos vrea să construiască câte un satelit în fiecare zi. Acest lucru se va întâmpla după ce agenția spațială va lansa producția în serie a aparatelor spațiale.

Iuri Borisov, directorul general al Agenției Spațiale ruse Roscosmos, a declarat că instituția intenționează să fabrice un satelit în fiecare zi. De asemenea, el a precizat și câți sateliți poate produce momentan. „În momentul de față, noi producem 15 sateliți pe an, dar din punct de vedere tehnic este posibil să creștem producția până la 40. Dar nici asta nu este suficient. Odată cu trecerea la producția în serie, plănuim să asamblăm un satelit pe zi”,

De asemenea, el a mai adăugat că pentru a trece la producția în serie de aparate spațiale va fi necesară o restructurare fundamentală a întregii industrii. „Sperăm ca, începând cu 2026, când vor fi efectuate aceste lucrări și când vor fi pregătite capacițățile de producție necesare, să putem atinge indicatorii declarați pentru producția în serie de sateliți ruși”, a adăugat șeful corporației de stat.

Cum va face Rusia câte un satelit pe zi

Iuri Borisov a explicat și cum agenția va reuși să fabrice câte un satelit pe zi. El a precizat că, în prezent, este în curs de dezvoltare o structură integrată de fabricare a instrumentelor pentru industria spațială. Așadar, Rusia va avea un întreg set de variante pentru producția în loturi de aparate și componentele necesare pentru acești sateliți. „Țara are toate capacitățile necesare, în timp ce noi am început deja să proiectăm soluții tehnice pe plan intern, ca parte a promisiunii programului Sfera”, a declarat Iuri Borisov pentru agenția de presă TASS.

Programul Sfera are în vedere lansarea sateliților de comunicații și teledetecție ai Pământului. Acest program va cuprinde cinci grupuri de sateliți care oferă servicii de telecomunicații și alte cinci grupuri care oferă servicii de observare. În plus, programul Sfera include și lansarea sateliților Berkut pentru imagini optice panoramice și de înaltă rezoluție și observare radar. Skif-D a fost primul satelit lansat în cadrul programului Sfera, notează TASS.