Calea ferată Iași – Chișinău ar putea fi reparată și modernizată de Agenția Franceză de Dezvoltare, potrivit unui anunț făcut de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat ieri, în cadrul conferinței commune de presă cu președintele francez, Emmanuel Macron, că oficiali ai celor două state au semnat trei convenții importante: Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova și aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare.
Anunțul pe care l-a făcut Maia Sandu cu privire la calea ferată
„Agenția Franceză de Dezvoltare și-a anunțat intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare. Cu sprijinul Agenției va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău–Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană”, a precizat Maia Sandu.
Căile ferate din Republica Moldova au ecartament de tip sovietic mai lat decât cel existent în România și Uniunea Europeană. Pentru a putea circula pe căile ferate moldovenești, în gara Ungheni, Republica Moldova, vagoanele trenului de persoane București-Chișinău sunt ridicate pentru a le fi schimbate roțile. Procedura durează aproximativ două ore.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța recent a fost semnat un memorandum cu Guvernul francez care va contribui la reforme importante în domeiul cailor ferate și modernizarea sistemului energetic al țării. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă cu directorul general al Agenției Franceze pentru Dezvoltare, Remy Rioux.
„Mă bucur enorm că susțineți planuri concrete și pentru care ne-am mobilizat foarte rapid. În acest context, sunt bucuros să anunț că tocmai am semnat un memorandum care va contribui la reforme importante în domeiul cailor ferate și la modernizarea fără întârziere a sistemului nostru energetic.
Prin acest act Guvernul Francez ne demonstrează încă o dată susținerea și prietenia să. În primul rând țară noastră va beneficia de asistență tehnică pentru Moldelectrica și Calea Ferată a Moldovei în valoare de 800 de mii de euro. Dintre care 400 de mii de euro vor fi redirecționați pentru securitatea energetică, orientați pentru realizarea a două studii post sincronizare a rețelei de transport Moldelectrica la rețeaua ENTSO-E.
Vorbim despre elaborarea catalogului de măsuri necesare pentru bună funcționare postsincronizare și identificarea proiectelor noi pentru a fi incluse în planul de dezvoltare a rețelelor electrice de transport. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu RTE Franța, iar alți 400 de mii de euro sunt prevăzuți pentru implementarea planurilor de reforma și reorganizare la nivelul cailor ferate din Moldova”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.