Riscăm să rămânem fără apă bună. Raport îngrijorător al Agenţiei Europene de Mediu

Riscăm să rămânem fără apă bună. Raport îngrijorător al Agenţiei Europene de MediuApa, în pericol. Sursa foto. Pixabay

Agenţia Europeană de Mediu ((AEM) avertizează că doar aproximativ o treime din apa de suprafață a Europei se califică drept bună. Aceste date, care acoperă 19 țări membre ale Uniunii Europene, sunt cu adevărat îngrijorătoare.

Agenţia Europeană de Mediu avertizează țările europene

În raportul emis de către Agenţia Europeană de Mediu, doar 37% din apele de suprafaţă sunt într-o stare bună sau foarte bună de sănătate ecologică. Din acest motiv, Europa trebuie să îşi gestioneze mai bine resursele acvatice pentru a le garanta cetăţenilor săi o apă de bună calitate.

Directoarea AEM, Leena Yla-Mononen a declarat că „Sănătatea apelor europene nu este bună deoarece se confruntă cu o serie de provocări fără precedent ameninţând securitatea apei în Europa”.

Cu privire la sănătatea chimică a apelor de suprafaţă, aceasta este bună doar în proporție de 29% din cazuri, comparativ cu 77% pentru pânzele freatice, din care provine cea mai mare parte din apa potabilă consumată de cetățenii Europei.

Păsări În Zbor, Gâște, Pasăre, AnimalAgenţia Europeană de Mediu avertizează țările europene. Sursa foto: Pixabay

Apa de suprafaţă, ameninţată de mai mulți factori

Agenţia Europeană de Mediu a mai transmis că o bună sănătate chimică înseamnă absenţa poluării excesive cu nutrienţi şi substanţe chimice nocive, cum ar fi PFAS şi microplastice.

Mai mult, apa de suprafaţă este ameninţată de poluarea atmosferică, cum ar fi arderea cărbunelui, emisiile generate de vehicule şi de agricultură, un sector care deversează cantităţi mari de deşeuri ce contaminează solurile.

Raportul AEM recomandă ca „agricultura europeană să recurgă mai mult la practici naturale şi agro-ecologice mai durabile, însoţite de măsuri de stimulare şi de o schimbare a obiceiurilor noastre alimentare”.

Râuri, Munte, Natura, Apă, Peisaj, VoiajAgenţia Europeană de Mediu avertizează țările europene. Sursa foto: Pixabay

Agenţia Europeană de Mediu cere reducerea uutilizării pesticidelor

AEM a analizat 120.000 de corpuri de apă de suprafaţă şi 3,8 milioane de km2 de ape subterane din 19 ţări membre ale UE și îndeamnă la o scădere cu 50% a utilizării pesticidelor până în 2030 pentru „a restabili sănătatea preţioaselor râuri, lacuri, ape costiere şi a altor corpuri de apă”, a mai explicat Leena Ylo-Mononen.

Mai mult, reducerea consumului de apă şi restabilirea ecosistemelor trebuie să fie priorităţi ale guvernelor, mai ales că resursele de apă sunt sub presiune din cauza consecinţelor schimbărilor climatice, cum ar fi precipitaţii excesive, topirea gheţarilor şi secetă, mai arată raportul AEM, potrivit euronews.com.

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News