„Agenți străini”: noua generație a diasporei ruse ridică tonul criticilor la adresa lui Putin și a războiului

„Agenți străini”: noua generație a diasporei ruse ridică tonul criticilor la adresa lui Putin și a războiuluiSursa: Facebook

În timp ce Putin se bucură de popularitate în Rusia, noua generație a diasporei ruse – diverse estimări indică faptul că cel puțin câteva sute de mii de ruși au emigrat în peste o sută de țări din februarie 2022 – tinde să fie critică la adresa guvernului și mai angajată politic decât cetățeanul rus mediu, subliniază specialiştii. O mare parte a celor care au emigrat începând din 2022 sunt tineri care au evadat pentru a evita recrutarea forțată în războiul din Ucraina, pentru că suferiseră persecuții politice sau se temeau să-și exprime opiniile împotriva autoritarismului și belicismului Kremlinului.

Numai în Germania, comunitatea rusă a dobândit deja 33.000 de noi membri între sfârșitul anului 2022 și 2023, mărind comunitatea rusă istorică stabilită de-a lungul deceniilor cu 14%, estimează cercetătorii de la Centrul pentru Studii Est-Europene și Internaționale ( ZOiS, acronimul în limba germană). Cifra ar putea creşte în continuare, deoarece adesea emigranții se stabilesc mai întâi în țările din apropiere care nu cer viză, precum Georgia sau Turcia, și apoi se mută, fără planuri de întoarcere, în Germania.

Diaspora pune tunurile pe Putin

În zilele premergătoare alegerilor din acest weekend, "O GLOBO" a chestionat mai mulți membri ai opoziției ruse din Germania. Mulți și-au împărtășit poveștile de persecuție, închisoare, cenzură sau violență în Rusia. Toți au spus că le este frică să nu sufere represalii, inclusiv împotriva familiilor lor, pentru că au fugit din Rusia sau pentru că s-au implicat în activism în exil.

A fost cazul lui Kaya, Slava și Oleg, trei tineri ruși de 18 și 19 ani, care și-au părăsit țara pentru a nu vedea ca universitatea să fie înlocuită cu plecarea pe front și, acum, le este frică să nu se întoarcă acasă. Potrivit acestora, povestea s-a repetat în cazul tuturor colegilor lor de grupă. Ei au călătorit două ore de acasă, din centrul Germaniei, pentru a vota la Berlin. Vitalii Bovar, un legiuitor municipal din Sankt Petersburg, a fost demis din funcția sa după ce i-a îndemnat pe cetățeni să iasă în stradă împotriva războiului din Ucraina. A emigrat după ce a fost amenințat cu închisoarea, iar în prezent trăiește în continuare în stare de alertă, chiar și în Germania, în timp ce-și continuă activitatea politică pe rețele cu rușii din alte orașe din Europa.

Voci tot mai clare și zgomotoase

"Ei (autoritățile ruse) mă consideră un "agent străin". Este ca un brand. Este un semnal pentru toată lumea să stea departe de tine. Nu ar fi greu să angajeze pe cineva care doar să mă bată. Ca să mă pedepsească. De aceea, continui să fiu foarte atent cu mișcările mele la Berlin", a afirmat acesta. Pentru Tatiana Golova, sociolog la ZoiS, care studiază diaspora rusă încă de la începutul războiului din Ucraina, teama de a suferi represalii sau sentimentul că eforturile de activism sunt inutile împotriva autoritarismului lui Putin riscă, în timp, să limiteze activismul comunităților emigrate.

"În Rusia nu este posibilă o mișcare antirăzboi, așa că cei din străinătate pot vorbi nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru cei care urăsc acest război, care doresc schimbare politică și nu se pot exprima. Este o voce foarte importantă, dar încă nu s-a decis nimic, precizează aceasta. - "Unii oameni încă speră să se poată întoarce. Încă sunt în mişcare".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / globo.com

Ne puteți urmări și pe Google News