Agenți ai forțelor speciale din Germania, suspectați de propagandă neonazistă. Ce pedeapsă le aplică autoritățile
- Sabina Popescu
- 10 iunie 2021, 19:30
Douăzeci de membri ai forțelor speciale dintr-o unitate de intervenție din Germania riscă să fie suspendați din funcții după ce sunt suspectați de implicarea în discuții de propagandă neonazistă.
Douăzeci de foști sau actuali membri ai forțelor speciale din orașul german Frankfurt pot fi suspendați din funcțiile pe care le dețin, ca urmare a suspiciunilor autorităților referitoare la participarea lor la discuții de propagandă neonazistă în perioada 2016-2019, informează presa internațională.
Unitatea de intervenții a fost destructurată
Agenții forțelor speciale din unitatea de intervenții speciale (SEK) din Hessa ar fi participat la discuții de propagandă pe diverse grupuri în care au fost publicate poze cu Adolf Hitler, cruci gamate și jigniri la adresa persoanelor care solicită azil, potrivit ziarului Der Spiegel.
"Conduita inacceptabilă a mai multor polițiști și a superiorilor lor" din unitatea sus-menționată "a făcut necesară dizolvarea totală a acesteia", a transmis ministrul de interne al landului, Peter Beuth (CDU).
Parchetul din Frankfurt a anunțat, pe 9 iunie, suspiciunile în ceea ce îi privește pe agenții de forțe speciale în cauză. Autoritățile au decis restructurarea echipei de intervenții de către o echipă de experți.
Agenții forțelor speciale, taxați la sânge de autorități
Agenții din cadrul unităților de intervenții speciale din Germania nu sunt tolerați de autorități în cazul unor astfel de suspiciuni. Șeful departamentului de Poliție, Stefan Müller, a transmis, pe 10 iunie, că agenților de forțe speciale li se solicită "exigențe morale aparte", prin urmare "cei care nu le satisfac integral nu își au locul în aceste unități".
Multe reorganizări interne la nivelul instituțiilor publice au avut loc în ultima perioadă în Germania. Valul de agenți care nu respectă conduita morală impusă a luat prin surprindere autoritățile germane. Mulți agenți de forțe speciale au fost concediați din funcțiile deținute.
Potrivit Agerpres, în perioada ianuarie 2017 – martie 2020 au fost înregistrate 337 de cazuri de extremişti de dreapta în rândul forţelor de securitate, dintre care 319 cazuri au fost remarcate în Departamentul de Poliție. Cazul este considerat a fi, însă, de proporție mică, raportat la numărul total de 300.000 de agenți de ordine.