„Agenți acoperiți” între studenți. Tinerii care își vând locurile de cazare, prinși de colegii lor
- Georgeta Petrovici
- 16 octombrie 2014, 00:00
Zeci de tineri care au venit să studieze la Timișoara și-au riscat viitorul pentru 300 de euro. Ei și-au vândut locurile din cămine, dar au fost deconspirați și riscă exmatricularea. I-au spionat chiar colegii lor.
Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) a apelat la studenții cu vechime care au făcut muncă de spioni aproape o lună de zile. La final, o parte din tinerii care și-au vândut locurile de cazare au fost descoperiți. Lor li s-a adus la cunoștință că au fost prinși și că acum trebuie să suporte consecințele.
„Vând loc de fată în cămin UVT Timișoara, în Complexul Studențesc. Preț 300 de euro, negociabil” – așa au sunat cele mai multe anunțuri la începutul anului universitar la Timișoara. Dacă în anii trecuți se cerea de trei ori mai puțin pe un loc, acum prețurile au crescut, odată cu investițiile conducerii Universității de Vest în renovarea căminelor. Anunțuri s-au pus pe garduri, în Complexul Studențesc, dar și pe Internet, pe forumuri de discuții sau Facebook.
„Probabil ei nu își dau seama ce riscă, și anume, exmatricularea. Deși noi, în fiecare an, încercăm să le explicăm acest lucru”, spune Vlad Cherecheș, președintele OSUT.
Spionii au cules informații din aproape în aproape
Imediat după începutul anului universtar, OSUT a deconspirat 10 studenți care și-au vândut locurile în cămine. ”Echipa noastră a strâns în primă fază aproximativ 40 de anunțuri și am mers, pas cu pas, pe urma lor. Pe 10 am reușit să îi identificăm, în final. Suntem conștienți că ei sunt doar o parte din cei care și-au înstrăinat locul în cămin”, a mai explicat Cherecheș. El spune că, anual, zeci de studenți își vând locurile în cămine, deși acest lucru e ilegal.
În mod normal, cei 10 tineri umau să fie exmatriculați, conform regulamentului UVT. Tot președintele OSUT a fost cel care a făcut apel pe lângă rector, ca tinerii să fie doar aspru sancționați, dar să fie lăsați să își continue studiile. „Probabil, nu erau conștienți de obligațiile lor și de riscuri. Am hotărât, împreună cu conducerile facultăților, să nu le distrugem cariera și să îi lăsăm să continue să studieze”, a mai spus liderul studenților de la principala universitate din Timișoara. Cei 10 nu vor mai avea dreptul la loc în cămin pe durata studiilor, iar la prima abatere disciplinară vor fi exmatriculați. Pe de altă parte, cumpărătorii locurilor au fost expulzați din cămine, iar locurile respective au fost redistribuite.
Universitatea de Vest din Timișoara a reușit, anul acesta, să acopere doar 62% din totalul cererilor de locuri de cazare, în căminele instituției de învățămâmt superior fiind disponibile 2.500 de locuri.