Numai 6% din pădurile virgine au intrat în catalogul național. Agent Green ascuză: Informațiile s-au folosit ca să se defrișeze I VIDEO
- Georgeta Petrovici
- 8 decembrie 2016, 12:47
După ce au constatat că în Catalogul național al pădurilor virgine publicat ieri de Ministerul Mediului apar doar 12.893,7 ha din cele 220.000 hectare inventariate în anul 2005, activiștii de la Agent Green cer Guvernului moratoriu pentru salvarea ultimelor păduri virgine.
Organizația a pus la dispoziția autorităților, toată munca depusă în ulktimii ani, pentru inventarierea pădurilor virgine lși cvasi-virgine din România, însă informațiile nu numai că nu au fost evidențiate în catalog, dar au fost șiu folosite rău intențiuonat. ”Ministerul a primit mură în gură, pe gratis, de mai bine de 10 ani inventarul pădurilor virgine. Acesta a fost folosit între timp doar ca să se taie și să se piardă pentru totdeauna cele mai multe dintre ultimele păduri de paradis ale Europei! Este inadmisibil ca după un deceniu avut la dispoziție, doar 6% din aceste păduri să mai fie protejate”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.
Inventarul ministerului include doar câteva păduri din numai 10 județe. Cele mai multe sunt în proprietatea Statului și au fost salvate în ultima clipă ca urmare a campaniilor și scandalurilor inițiate de ONG-uri de mediu. Este vorba de pădurea Olteana 320,16 ha, Cosava Mica 579,45 ha, Cosava Mare 2880,12 ha sau Sinca 269,90.
”Inventarul pădurilor virgine nu a fost luat în serios de Guvern, iar informația că acestea există și că trebuie protejate a fost folosită în scop criminal atât de administratorul pădurilor de Stat cât și cei ai pădurilor private. Dovadă stau investigațiile noastre în cazurile Șinca, Coșava, Olteana și altele”, a mai adăugat Păun.
În anul 2016 Agent Green a depus noi studii ștințifice pentru protejarea altor aproape 2.000 de hectare de păduri virgine din județele Bacău, Buzău, Vrancea și Covasna. ”Am făcut toate aceste studii cu fonduri de la donatori și acum multe din pădurile identificate cu eforturi uriațe rămân deocamdată neprotejate și în consecință în pericol de exploatare”, a mai arătat președintele Agent Green. Mai mult, acesta acuză garda Forestieră de rea credință: ”Pe lângă faptul că sunt tăcuți și încalcă legea, în multe județe din țară cei de la Garda Forestieră habar nu au cum să aplice legea. Deși sunt obligați prin lege să suspende orice exploatare în păduri virgine, comisarii de la garda fac denunț penal pe la tribunale ca să afle de la un judecător dacă chiar trebuie să sisteze tăierile. Până cân se va da o hotărâre pădurea va dispărea. Este cazul sutelor de hectare de păduri virgine pierdute la Șinca unde Garda Forestieră Brașov și-a dovedit eșecul perfect”.