Intră în vigoare la 1 septembrie. Toate schimbările care îi așteaptă pe români

Pensionari. Sursa foto: Inquam Photos

București. Mai multe reglementări care vizează persoanele fizice și pe cele juridice vor intra în vigoare în cursul lunii septembrie. Între acestea se numără legea pensiilor, dar și mai multe prevederi care vizează firmele. Tot în luna septembrie se împlinesc termenele de plată pentru o serie de taxe și impozite.

De la 1 septembrie intră în vigoare o nouă lege a pensiilor care vine mai multe noutăți pentru cei ce urmează să se retragă din activitate. Vor fi schimbări în ce privește pensiile pentru limita de vârstă, anticipate, de invaliditate și de urmaș.

Reglementări la legea pensiilor

Legea pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie, chiar dacă anumite reglementări se aplică deja de la 1 ianuarie 2024. Legea 360/2023 urmărește eliminarea inechităților dintre pensionari. Conform notei de fundamentare „sistemul de pensii trebuie să asigure un nivel de viață decent pensionarilor, în condițiile menținerii sustenabilității bugetare”.

Legea stabilește că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, de asemenea pentru femei şi pentru bărbaţi.

Femeile care au stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la trei ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor.

Alte reglementări vizează pensionarea anticipată. Cei care au stagiul complet și vor avea cinci ani de vechime peste, se vor putea pensiona mai devreme. Aceștia vor ieși la pensie, dacă vor, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de 65 de ani.

Pensii. Sursa foto: INQUAM

Punctul de pensie crește de la 1 septembrie

Noile reglementări schimbă modul în care se calculează pensia. Valoarea drepturilor va fi stabilită prin înmulțirea numărului de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Acesta din urmă reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

De la 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări din legea pensiilor, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.

În următorii ani, valoarea punctului de referință se va majora, anual. Formula aplicată va fi rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.

Inregistrare firme Sursa foto: EVZ

Reglementări privind Brevetul Unitar

De la 1 septembrie intră în vigoare Brevetul Unitar (UP), o serie de reglementări importante în domeniul protecției proprietății industriale. Este vorba despre un brevet european acordat de Oficiul European de Brevete (OEB) care funcționează conform procedurilor stabilite de Convenția Brevetului European.

Procedura oferă un traseu simplificat pentru cei ce doresc să obțină protecție printr-un brevet european. Prin noile reglementări se dorește o reducere a birocrației și a costurilor.

Unul dintre avantajele sale este posibilitatea de a obține protecție în toate statele membre ale Uniunii Europene ce au ratificat acordul.

Brevetul unitar are potențialul să acopere toate statele membre UE, însă momentan protecția ete asigurată doar pentru 18 dintre aceste. Este vorba despre Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Suedia.

Reguli pentru societățile comerciale

De la 1 septembrie intră în vigoare o nouă măsură care vizează digitalizarea relației dintre Fisc și contribuabili. Până în prima zi a toamnei ar trebui să fie operaționalizat un modul special care va permite analiza informațiilor prin sistemul e-Transport. Potrivit Ordonanței e-Transport (OUG 41/2022), raportările sunt obligatorii pentru bunurile transportate în interiorul României și la nivel internațional.

Începând cu 5 septembrie trebuie să fie disponibile primele deconturi de TVA generate de noul sistem e-TVA. Acestea au la bază operațiunile comerciale înregistrate în iulie 2024, pentru care decontul s-a depus în august 2024.

Sistemul e-TVA constă în generarea deconturilor precompletate de TVA, care sunt transmise periodic contribuabililor. Firmele și persoanele fizice au în continuare obligația să depună și formularul 300.

Camioane. Sursa foto: Dreamstime.com

Taxă pentru șoferii care tranzitează Bulgaria

Șoferii de TIR vor achita o taxă în plus, de la 1 septembrie, dacă tranzitează Bulgaria. Valoarea acesteia este de 10 euro pentru vehiculele mari. De asemenea, șoferii de vor plăti câte doi euro pentru autoturisme, conform acestor reglementări.

Noua taxă va fi utilizată de autoritățile bulgare pentru servicii de dezinfectare împotriva pestei micilor rumegătoare. Conform proiectului de act normativ, toate camioanele care ajung pe teritoriul bulgar vor trece prin procedura de dezinfecție.

Începând cu ziua de 4 septembrie, adeverințele de venit eliberate persoanelor fizice, de către ANAF nu vor mai cuprinde motivul pentru care au fost emise. Persoanele fizice fără venituri vor putea cere adeverințe separate care să ateste acest lucru.

Taxe locale. Sursa: Arhiva EVZ

Termene pentru plata impozitelor locale

Proprietarii de mijloace de transport și de proprietăți imobiliare (case, apartamente terenuri etc) trebuie să achite ultima tranșă din impozitele locale. Plata se poate face până pe 30 septembrie, conform actualelor reglementări în vigoare.

Tot 30 septembrie este termenul limită până la care se poate plăti taxa pe lux pentru autovehicule. ANAF a publicat modelul declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Noul formular 216 se depune anul acesta (dar și în anii următori) la final de septembrie, pentru mașini și la final de decembrie pentru proprietăți imobiliare.

Taxa pe lux se plătește tot până la aceste termene.

Până pe 30 septembrie, instituțiile și autoritățile publice au obligația să afișeze listele cu salariile funcționarilor și angajaților contractuali. Măsura este prevăzută în Legea salarizării bugetare.