AGA la Daewoo Mangalia. Damen va avea controlul managerial și operațional al șantierului naval preluat de la coreeni
- Feri Predescu
- 2 aprilie 2018, 20:31
AGA extraordinară a Societății Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia a luat mai multe decizii prin care se aprobă pașii pentru preluarea șantierului de către olandezii de la Damen. Asta după ce în ședința de guvern din data de 29 martie s-a aprobat memorandumul prin care Damen care cumpără 51% din acțiuni de la coreeni, cesionează 2% statului român, cu titlu gratuit.
În ședința AGA, de astăzi, a Șantierului Naval 2 Mai Mangalia, s-a votat, la punctul 2, pentru “neexercitarea dreptului de preferință al SN 2 Mai SA cu privire la achiziția pachetului de acțiuni deținut de Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering Co Ltd (DSME) la societatea Daewoo Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) Mangalia în următoarele condiții: 1-Damen va achiziționa pachetul de 51% din acțiunile Societății mixte; 2- Imediat, Damen va cesiona către SN 2 Mai SA Mangalia un pachet de acțiuni reprezentând aproximativ 2% din capitalul social al Societății mixte. Se urmărește ca, prin această tranzacție, structura acționariatului Societății mixte să devină: 51% SN 2MAI SA, 49% Damen. Cesiunea se va face cu titlu gratuit și nu va fi condiționată în alt mod”.
La punctul 3 al ședinței extraordinare AGA s-a convenit ca “ creanța DSME față de DMHI, în valoare estimată de 830 milioane USD (așa cum urmează să fie certificată la finalizarea raportului de audit solicitat de Damen) este cesionată către Damen în contravaloarea sumei de 10.000 USD, potrivit negocierilor purtate între Damen și DSME”. Următorul punct stabilește că “După cesiunea prevăzută la pct 3, la solicitarea SN 2 Mai, Damen se obligă să cesioneze SN 2 Mai SA un procent de 51% din valoarea creanței (reprezentând aproximativ 423 milioane USD) în schimbul sumei de 51.000 USD”. Se mai precizează că majorarea de capital la Societatea mixtă se va face “prin achiziționarea a câte o acțiune de fiecare din părți la valoarea nominală, urmând ca diferența până la valoarea creanțelor să fie considerată prima de capital”.
Foarte important este că “negocierea contractului de societate mixtă, imediat după finalizarea tranzacției, se va face în condițiile protejării maxime a a resursei umane specializate, existente în societate, la data preluării”. Partea română va intra, apoi, în discuții pentru finalizarea contractului de societate mixtă. “ În urma discuțiilor avute, ca urmare a aportului pe care Damen urmează să îl aducă în proiect (investiții, marcă, know-how, portofoliu) a rezultat un interes major al părții olandeze în obținerea controlului managerial și operațional și, pe cale de consecință, o latură importantă a discuțiilor va fi centrată pe aspectele rezervate, respectiv pe elementele cu privire la care părțile convin să-și rezerve anumite drepturi speciale în Adunarea Generală a Acționarilor”.