În copilăria sa din Coasta de Fildeș, Africa de Vest, Tidiane Ouattara se aduna cu prietenii săi din sat pentru a privi stelele. Grupul, care s-a numit "Clubul Lunii". "De atunci, spațiul a fost o curiozitate pentru mine." Interesul său din copilărie pentru spațiu nu s-a diminuat. În 1994 a ajuns în Canada, unde a obținut un doctorat în teledetecție și sisteme informaționale geografice. Planifica să se întoarcă în Africa, dar a fost descurajat de războiul civil din Coasta de Fildeș și de lipsa tehnologiei. "Aici nu sunt computere în laboratoare", i-a spus un mentor, "de ce să te întorci?"
Lipsa de tehnologie
Așa că a rămas în Canada. Totuși, a continuat să se gândească la continentul în care a crescut. "Mă simțeam puțin vinovat de fiecare dată când întâlneam un tânăr african care plănuia să studieze spațiul", a spus el. "Îmi provoca o stare de neliniște în minte." Acum, Ouattara contribuie la planurile Africii în spațiu. În 2016, s-a alăturat Comisiei Uniunii Africane (CUA), unde a lucrat la strategia sa spațială. În începutul acestui an, Ouattara a devenit primul președinte al Consiliului Spațial African. Și supraveghează nou-înființata Agenție Spațială Africană (AfSA).
Industria spațială a Africii ar putea valora 22,6 miliarde de dolari până în 2026. Față de 19,5 miliarde de dolari în 2021, conform i Space in Africa. AfSA ar putea contribui decisiv la această creștere și să îmbunătățească în același timp viața africanilor. "Este o oportunitate uriașă pentru noi", a spus Ouattara. După mai mulți ani de pregătire, AfSA a fost inaugurată oficial în ianuarie 2023, semnând un acord pentru stabilirea sediului la Cairo, Egipt. CUA a stabilit un plan de implementare pe șase ani pentru agenție. Și are un buget de peste 35 de milioane de dolari pentru a atinge operaționalizarea completă. "Aceasta este modalitatea noastră de a îmbunătăți viața de zi cu zi"
Nu a fost prioritar
Africa a trimis primul său satelit în orbită acum mai bine de 20 de ani. Dar priorități mai urgente și lipsa resurselor au limitat progresul. Câteva națiuni - cum ar fi Egipt și Africa de Sud - pot fabrica tehnologii de satelit, dar depind de rachete construite în străinătate și de locații de lansare externe.
Când Ouattara s-a întors pentru prima dată în Africa, a primit întrebări despre de ce ar trebui să le pese de spațiu. Mai ales când populațiile lor se confruntau cu probleme precum lipsa accesului la apă potabilă. Ouattara a spus că liderii africani sunt acum convinși că investițiile în sectorul spațial pot îmbunătăți viața de zi cu zi.
Africa are aproximativ 60 de sateliți în orbită, care pot fi folosiți pentru a spori recoltele agricole. Sau pot supraveghea frontierele: Sau pot monitoriza calitatea apei și pescuitul ilegal. Sateliții pot îmbunătăți, de asemenea, conectivitatea. Deși utilizarea internetului este în creștere, doar 36% din populație avea acces la bandă largă în 2022.
Ouattara indică și alte beneficii tangibile. Cu câțiva ani în urmă, o asociație de pescari din Ghana a început să ofere prognoze meteorologice - bazate pe informații satelitare - localnicilor care folosesc canoele tradiționale, care pot fi periculoase în condiții nefavorabile. Ouattara a spus că între 2017 și 2022, a fost înregistrată o singură moarte în canoe, în comparație cu aproximativ 15-18 decese anual înainte de implementarea sistemului.
Avantaje satelitare
În largul coastei Egiptului, sateliții sunt utilizați pentru detectarea scurgerilor de petrol. Kenya a lansat primul său satelit de observație a Pământului, Taifa-1, în aprilie 2023. A fost dezvoltat și proiectat de kenyeni, dar fabricat în Bulgaria.
Beneficii precum acestea ar putea explica de ce interesul crește atât de rapid. Mai mult de 20 de țări au acum programe spațiale naționale. Iar națiunile africane au bugetat peste 400 de milioane de dolari pentru sector în 2024, conform Space in Africa.
"Nu suntem în spațiu pentru a explora cosmosul. Nu suntem în spațiu pentru a cerceta ce se întâmplă pe Marte și ", a spus Ouattara. "Vrem să îmbunătățim viața de zi cu zi." Crearea de oportunități pentru generațiile viitoare
Populația Africii se va ridica la cel puțin 2,4 miliarde de persoane până în 2050. Pentru Ouattara, aceasta este o "piață mare pentru a consuma produse derivate din spațiu."
El speră că africanii vor putea ocupa locul central în fiecare parte a lanțului valoric al spațiului. De la construirea sateliților la lansarea sateliților. Crearea de servicii pentru a-i ajuta pe africani să-și gestioneze viața de zi cu zi. "Vrem să facem totul, pentru că avem dreptul să facem totul", a spus el. "Dar trebuie să prioritizăm. Trebuie să mergem pas cu pas."
Miza pe tineri
Dar, va trebui să fie formată o forță de muncă în tot ce înseamnă diplomație și lege spațială. "Cea mai mare provocare va fi capitalul uman", a spus el. "Nu este vorba despre bani." De acolo, va trebui să se lucreze pentru a exploata datele furnizate de sateliți.
"Este vorba despre o mai bună accesibilitate la date de înaltă calitate. Ceea ce poate oferi insight-uri valoroase în diferite domenii", a spus Oniosun, de la Space in Africa. "Și apoi aplicații pe baza acestor date care pot aborda probleme critice pe continent."
"Tineretul este dispus să intre în această eră spațială", a spus Ouattara. "Dar trebuie să construim programe educaționale puternice. Și, odată instruiți, să-i folosim corect, să creăm oportunități pentru a-i angaja." Poate ca generația viitoare de africani să nu mai fie nevoită să călătorească până în Canada pentru a-și face simțită prezența în spațiu.