Statele Unite şi-au extins activităţile de spionaj în Africa, unde au creat o reţea de baze aeriene secrete cu scopul urmăririi combatanţilor islamişti, folosindu-se de avioane mici, care trec drept aparate de zbor private, potrivit ziarul american Washington Post.
Nu există arme la bordul acestor avioane, care dispun de instalaţii cu senzori, sensibili la mişcare, inclusiv în infraroşu, detectează semnale radio şi de telefoane mobile.
În majoritatea cazurilor nu este vorba de drone, ci de avioane cu pilot la bord, de genul Pilatus PC-12, întrucât acestea atrag mai puţin atenţia şi întreţinerea lor costă mai puţin.
Principala bază aeriană secretă este situată pe aeroportul internaţional Ouagadougou, capitala Burkina Faso, de unde sunt ţinute sub observaţie teritoriul Mali, Mauritaniei şi al altor câteva state din Sahara unde este activă gruparea al-Qaida din Maghrebul Islamic.
Bazele din Uganda sunt folosite în operaţiunile de capturare a lui Joseph Kony, liderul Armatei de Rezistenţă a Domnului, căutat de Curtea Penală Internaţională pentru crime de război. Tot în acest scop urmează să fie inaugurate noi baze în Sudanul de Sud, noul stat de pe harta Africii.
În estul continentului, americanii folosesc baze militare din Djibouti, Etiopia, Kenya şi Insulele Seychelles de unde lansează operaţiuni împotriva grupării al-Shabab care controlează o parte însemnată din teritoriul somalez.
Din 2007 şi până în prezent, aproximativ zece astfel de baze au fost instalate în Africa, scrie ziarul menţionat, care publică şi o hartă cu locurile dispunerii acestora.