O vasluiancă a cucerit Africa pe un Harley Davidson: „Am simțit o chemare foarte puternică”

„Evenimentul zilei” continuă să relateze aventurile „oamenilor cu moto la cap”. De această dată, este vorba despre Elena Axinte (34 de ani) și motocicleta sa poreclită „Păpușica”, un Harley Davidson Sportster 883 Iron. Românca a parcurs în șa, de una singură, 16.500 de kilometri pe „Continentul Negru”.

Când ai o motocicletă, de cele mai multe ori te gândești să explorezi lumea, să ieși din monotonia semafoarelor, să cunoști oameni, culturi, să te regăsești și, poate cel mai important, să ai ce povesti. EVZ vă prezintă un alt „om cu moto la cap”, care a ales Africa, un tărâm de vis pentru fiecare motociclist nomad. Elena Axinte, o vasluiancă în vârstă de 34 de ani, stabilită de peste un deceniu în Italia, la Milano, unde lucrează în domeniul teatrului (teatru de cercetare, teatru terapie și teatru de experiență), a decis să plece de una singură pe „Continentul Negru” pe al ei Harley Davidson 883 Iron, din 2016.

Trei luni și jumătate în șa

Cifrele călătoriei sunt de-a dreptul impresionante: trei luni și jumătate, șapte țări africane și 16.500 km parcurși (dus-întors). A plecat din Italia, cu vaporul, din Genova spre Maroc. De acolo, vasluianca a bifat următorul traseu: Mauritania, Senegal, Guineea (Conakry), Coasta de Fildeș, Burkina Faso, Mali, Senegal, Mauritania, Maroc.

 „Când călătoresc singură, nu sunt niciodată singură. Nu sunt o singuratică, ci doar foarte independentă și cu un spirit liber. Când puterea decizională este doar a mea, simt că am o deschidere completă față de absolut tot ceea ce îmi rezervă și oferă viața. Și făcând așa, mici călătorii, am înțeles că lumea îmi aparține și că menirea mea este să merg să o descopăr. Am simțit o chemare foarte puternică pentru Africa și setea mea de a cuceri un nou pământ m-a împins către acest vis. Fiind o chemare și o dorință atât de frumoasă și armonioasă, nu am găsit niciun motiv care să mă determine să nu o fac”, ne-a mărturisit Elena.

Contrar avertizărilor „de acasă”, Elena nu s-a simțit nicio clipă în primejdie în Africa. „Cea mai mare surpriză, deși în sufletul meu știam că așa va fi, a fost că nu am întâlnit niciun fel de pericol și probleme. Nu m-am simțit în pericol nicăieri, niciodată. Înainte să plec, m-am interesat de situația politică și de nivelul de siguranță din țările pe care urma să le traversez. Am ales țări cu o situație stabilă. Nu am vrut niciodată să sfidez pericolul sau să demonstrez cât de tare sunt eu. Am avut enorma surpriză de a fi primită într-un mod excelent de către toate forțele de ordine: polițiști, jandarmi, militari, vameși. M-au ajutat la nevoie, mi-au arătat un imens respect și principala lor prioritate era siguranța mea”, a mai spus vasluianca. Din spusele Elenei, călătoria a avut ca scopuri „căutarea universalității, apartenenței și libertății, o călătorie marcată de fraternitate. Așa a început un vis minunat ce pentru mulți părea imposibil: o femeie singură, traversând parte din continentul african cu motocicleta”.

Pasul următor: în jurul lumii

Eroina povestirii are planuri mari în continuare. Are de gând ca în acest an să plece din nou singură, pe al ei Harley Davidson, dar în jurul lumii. Pentru cei interesați de aventura româncei în Africa, și nu numai, mai multe detalii și materiale multimedia pot găsi pe www.helebiker. com, Facebook/Hele Biker sau Instagram/Hele Biker.

Voluntar pentru copii, în Burkina Faso

Călătoria Elenei Axinte pe „Continentul Negru” a fost dedicată și unei asociații umanitare italiene care operează pe teritoriul african, „Bambini nel Deserto” (n. trad. - Copii în deșert). „Burkina Faso a fost destinația mea finală, din punct de vedere simbolic. Aici m-am oprit pentru o săptămână de lucru cu copiii. În capitala Burkinei, la Ouagadougou, Asociația a înființat o școală de formare profesională în mecanică pentru motociclete, destinată copiilor străzii. Eu am susținut un atelier de teatru cu ei, finalizat cu un mic spectacol prezentat comunității de motocicliști din oraș. Acolo am dedicat o săptămână de lucru voluntar, desfășurând un atelier de teatru de experiență la care au participat copiii școlii profesionale de mecanică pentru motociclete, de care se ocupă asociația”.