Aflat în impas, Emmanuel Macron îşi pune adversarii în faţa răspunderilor lor

Aflat în impas, Emmanuel Macron îşi pune adversarii în faţa răspunderilor lor

Preşedintele Republicii a vorbit pentru prima dată de când a început criza politică deschisă de alegerile legislative de duminică. El a luat cuvântul înaintea unei serii de angajamente internaţionale, printre care Consiliul European de joi, de la Bruxelles.

Gravitatea era necesară. Dar nu autoflagelarea. Emmanuel Macron a vorbit miercuri seara la ora 20 după palma alegerilor legislative de duminică. Tabăra lui neobţinând majoritatea absolută şi niciun alt partid neacceptând să creeze o alianţă solidă cu el, el se află în imposibilitatea de a guverna durabil, decât găsind aliaţi caz cu caz, lege cu lege, ceea ce este foarte neobişnuit în Franţa. Şeful statului a luat cuvântul înaintea unei serii de angajamente internaţionale printre care Consiliul European de joi de la Bruxelles, unde el va apărea slăbit, scrie Paul Ackermann în cotidianul elvețian Le Temps.

Alocuţiunea de miercuri seara a fost scurtă şi fermă. "Nu pot ignora puternicul absenteism", a început preşedintele, înainte de a vorbi despre "răspundere colectivă" şi de "fracturi" numeroase în ţară. De acum, "nicio forţă politică nu poate face legile singură", a constatat el. Şi apoi a ţinut să facă lista opţiunilor de ieşire din criză, potrivit lui: "să se lărgească majoritatea", să se găsească un "contract de coaliţie" sau să se mulţumească cu o "majoritate text cu text". El a subliniat că va trebui de acum să se "guverneze şi să se legifereze altfel", "în dialog, ascultând, cu respect". El a exclus ideea unui guvern de uniune naţională menţionat de unii dintre interlocutorii săi de marţi seara.

Speranţele preşedintelui se îndreaptă deci spre "o majoritate mai largă şi mai clară pentru a acţiona", inspirată de ideea dragă lui a "depăşirii politicilor de partid", totul având grijă de "coerenţa proiectului" prezidenţial votat în aprilie, potrivit lui. El i-a pus de asemenea pe adversarii săi în faţa răspunderilor lor, afirmând că de acum le va reveni grupurilor politice sarcina de a şti în ce măsura vor să se angajeze în acest proces. Un mod de a pregăti momentul în care va trebui ca ei să poarte vina pentru deciziile cele mai drastice, precum dizolvarea Adunării Naţionale?

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuţiile cu toate forţele politice

Şeful statului vorbea prima dată de la criza politică începută duminică. El a decis să li se adreseze fracezilor după ce şi-a încheiat întâlnirile cu forţele politice, în căutarea unui consens. Emmanuel Macron i-a primit miercuri pe secretarul naţional al ecologiştilor, Julien Bayou, pe deputatul din partea La France insoumise (LFI) Adrien Quatennens şi pe fostul lui prim-ministru, Edouard Philippe, şeful partidului Horizons.

Aceste discuţii le urmau celor de marţi cu şeful formaţiunii Les Républicains (LR), Christian Jacob, cu cel al PS, Olivier Faure, cu cel al comuniştilor, Fabien Roussel, ca şi cu François Bayrou (MoDem) şi cu Marine Le Pen.

În urma acestor discuţii, Fabien Roussel declarase că şeful statului se gândeşte la formarea unui "guvern de uniune naţională". Preşedintele a înlăturat această pistă miercuri seara. O pistă pe care şeful statului ar fi menţionat-o şi în faţa lui Marine Le Pen, care a estimat că "situaţia" nu justifică un asemenea scenariu. Partizanii ei în schimb au petrecut prima lor zi în Adunarea Naţională, asigurând că vor fi serioşi şi constructivi atunci când propunerile vor merge în direcţia "intereselor francezilor". O permeabilitate între centru şi extrema dreaptă care a creat polemică după luni de apel pentru "frontul republican" faţă de RN.

Marţi, Emmanuel Macron  a refuzat demisia prim-ministrului său, Elisabeth Borne, pentru ca "guvernul să poată rămâne la treabă". Ceea ce nu l-a împiedicat pe François Bayrou, aliat al  preşedintelui, să lase să se înţeleagă că trebuie schimbată şefa guvernului: "Vremurile cer ca prim-ministrul să fie politician ca să nu avem sentimentul că tehnica guvernează ţara". (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)