Află ce pensie o să primești de la anul

Află ce pensie o să primești de la anul Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensionare primesc o nouă veste bună. Pensiile ar putea crește semnificativ în 2021. Se fac calcule chiar în aceste zile.

Se fac calcule acum la Casa de Pensii pentru creşterea punctului de pensie în 2021.

În prezent, sunt două scenarii privind mărirea punctului de pensie, iar unul dintre ele este o majorare cu 10%, potrivit surselor Antena 3.

Alte surse din Guvern spun că nu vor fi bani pentru o creştere de 10% şi se merge pe varianta de 5-6%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată cum arată calculele posibile

Cu cât ar putea creşte punctul de pensie

- prima variantă: 10% - a doua variantă: 5% - 6%

Cât va fi punctul de pensie în 2021

- punctul de pensie acum: 1.442 de lei - dacă va creşte cu 10%, atunci punctul de pensie va fi 1.586 de lei - dacă va creşte cu 5-6%, atunci punctul de pensie va fi 1.514 lei

Calcule exclusive: cu cât cresc pensiile

- un pensionar care are acum 0,7 puncte de pensie, are o pensie de 1.008 lei/lună - dacă punctul de pensie creşte cu 10%, atunci pensia va creşte până 1.100 de lei/lună - dacă punctul de pensie creşte cu 5%-6%, atunci pensia va creşte până la 1.059 de lei

Un nou tip de pensie în România

În România a apărut, de curând, un nou tip de pensie. Aceasta este însă insuficient cunoscută de angajați și, mai ales, de angajatori. Florin Câțu ministrul Finanțelor a anunțat la ultima conferință de presă că în anul 2021 are în vedere un plan de stimulare a pensiilor ocupaționale.

Într-un răspuns pentru Capital, ministrul Finanțelor a anunțat că va stimula acest tip de economisire pentru pensie începând cu anul viitor, ceea ce înseamnă că tot mai mulți români vor primi mai mulți bani după pensionare datorită acestui nou tip de pensie.

„Știți foarte bine că există acum un nou sistem de pensii (al pensiilor ocupaționale, n.r.) care va trebui și acesta stimulat și cred că acolo este nevoie de discuții pe fiscalitate, deci sunt mai multe lucruri pe care le vom avea în calcul anul viitor,” a răspuns ministrul Florin Cîțu unei întrebări puse de reporterul Capital.

Potrivit legii, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.