Evenimentul Zilei > Monden > Afinata, o băutură recomandată și în curele de slăbit. Rețeta afinatei bucovinene
Afinata, o băutură recomandată și în curele de slăbit. Rețeta afinatei bucovinene

Afinata, o băutură recomandată și în curele de slăbit. Rețeta afinatei bucovinene

Afinata este o băutură de culoare intensă și o aromă de neuitat. Afinata este o bautură tipic românească.

Conţine peste 80% din compuşii prezenţi în afine. O putem consuma în aceleaşi afecţiuni ca şi afinele, dar este mai puţin recomandata la cei cu probleme hepatice . În curele de slăbit se recomandă a se consuma afinată în timpul mesei de seară şi în niciun caz după masa de seară sau la orele amiezei.

Rețetele acestei băuturi diferă de la regiune la regiune, dar una dintre regiunile țării unde se găsește afinată de calitate superioară este Bucovina.

Ingrediente afinată bucovineană, rețeta:

5 kg de afine
2 kg de zahăr

1,5 litri de alcool de 80 de grade

Afinată reţetă. Afinata este o băutură ce se prepară pe timpul verii pentru zilele răcoroase de iarnă. Aceasta pentru că are nevoie de câteva luni bune să se facă o licoare aromată, gustoasă și alcoolică, deci se lasă cât mai mult la macerat.

Afinele proaspăt culese se curăță de codițe și se spală bine. Într-o damigeană de 8-10 litri se pune un strat gros de afine, unul de zahăr și se continuă așa până se epuizează ingredientele. Evitați să puneți zahăr pe fundul sticlei, acesta se va dizolva mai greu.

Se leagă damigeana la gură cu o bucată de tifon și se lasă undeva la soarea pentru a se dizolva bine tot zahărul. Compoziția va arăta ca un sirop bun de afine. Când observați că zahărul s-a topit în întregime, se adaugă alcoolul de 80 de grade. La final, afinata ar trebui să aibă 30 de grade alcool. După ce se toarnă alcoolul, se acoperă damigeana cu un dop de plută și se lasă la loc răcoros și uscat.