Afganistanul, în pragul colapsului! Mii de persoane fug din țară, cei rămași încearcă să-și retragă banii din bănci

Afganistanul, în pragul colapsului! Mii de persoane fug din țară, cei rămași încearcă să-și retragă banii din bănci

O criză umanitară de proporții e pe cale să izbucnească în Afganistan. După retragerea americană și oprirea ajutorului internațional, populația se confruntă cu incertitudini mari legate de asigurarea traiului zilnic.

Mulți afgani nu-și fac nicio iluzie legată de capacitatea regimului talibanilor de a asigura guvernarea. Mii de oameni au fost văzuți la punctele de trecere a frontierei încercând să treacă în țările vecine: Iran, Pakistan sau republicile ex-sovietice din Asia Centrală.

Oamenii iau cu asalt granițele

Dat fiind că aeroportul Kabul e inoperabil, eforturile ONG-urilor de a-i ajuta pe afganii care se tem de represaliile talibanilor s-au concentrat asupra coridoarelor terestre. Un oficial al guvernului de la Islamabad pakistanez a declarat că "Un număr mare de oameni așteaptă deschiderea porții din partea Afganistanului" în punctul de trecere a frontierei de la Torkham.

Alte mii de afghani sunt masate la postul Islam Qala de la granița cu Iranul, spun martorii.

„Am simțit că a fi sub protecția forțele de securitate iraniene le-a adus un fel de relaxare afganilor la intrarea lor în Iran, în comparație cu țara lor”, a declarat un afgan dintr-un grup de opt care a reușit să treacă frontiera.

Peste 123.000 de persoane au fost evacuate din Kabul prin operațiunea de evacuare aeriană organizată de americani. Agențiile internaționale de presă apreciază, însă, că în țară se mai află încă zeci de mii de persoane care riscă să suporte represaliile talibanilor din pricina colaborării cu forțele occidentale. Guvernul german a estimat că între 10.000 și 40.000 de afgani ar avea dreptul de a fi evacuați.

Talibanii negociază cu Qatarul și Turcia operarea aeroportului din Kabul

 

Talibanii discută cu Qatarul și Turcia o eventuală implicare pentru redeschiderea aeroportului din Kabul, spune ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, dar pentru finalizarea acestor negocieri e nevoie de timp.

Granița terestră a Uzbekistanului cu Afganistanului a rămas închisă, dar guvernul acestei țări a declarat că va acorda ajutor afganilor aflați în tranzit spre Germania pe calea aerului.

Într-o rezoluție adoptată luni, Consiliul de Securitate al ONU a cerut talibanilor să permită trecerea în siguranță a celor care doresc să plece, dar nu a menționat crearea unei zone sigure, un pas sprijinit de Franța și alte state.

Talibanii au dat o amnistie pentru cei care au lucrat cu occidentalii

Talibanii au declarat o amnistie pentru toți afganii care au lucrat pentru forțele străine care i-au răsturnat de la putere în 2001 pentru refuzul lor de a-l preda pe liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, după atacurile de la 11 septembrie asupra Statelor Unite.

Mai mult, liderii talibani au cerut, de asemenea, afganilor să se întoarcă acasă și să ajute la reconstrucție, promițând totodată să protejeze drepturile omului, într-o încercare aparentă de a-și îmbunătăți imaginea.

Nu se grăbesc să formezwe un nou guvern

Talibanii nu au numit încă un nou guvern și nici nu au dezvăluit cum intenționează să guverneze. Ministrul de externe al Pakistanului, șară care are legături strânse cu talibanii, a declarat marți că se așteaptă ca Afganistanul să aibă un nou „guvern de consens” în câteva zile.

Miliția islamistă a talibanilor s-a concentrat pe menținerea funcționării băncilor, spitalelor și după încheierea retragerii forțelor americane. Sistemul bamcar este, însă, sub o mare presiune, pentru că mulți afgani au intenția să-și retragă toți banii.

În absența unui guvern la Kabul, Marea Britanie și India au purtat discuții separate cu oficialii talibani la Doha, pe fondul temerilor că până la jumătate de milion de afgani ar putea dori să-și părăsească țara.

Washingtonul a declarat că va folosi toate pârghiile, inclusiv accesul pe piața globală, pentru a-i sili pe talibani să permită plecarea americanilor și a colaboratorilor lor care încă se mai află în țară. Unii dintre liderii talibanilor nu au reușit să depășească încă starea de euforie provocată de retragerea americanilor. "Puterea ta a dispărut, aurul tău a dispărut", a scris pe Twitter Anas Haqqani, unul dintre cei mai proeminenți lideri ai grupului, cu referire la America, scrie Reuters.

 

Ne puteți urmări și pe Google News