Partidul de extremă dreaptă AfD pierde alegerile. Proteste privind programul de guvernare

Partidul de extremă dreaptă AfD pierde alegerile. Proteste privind programul de guvernare AfD / Sursa foto: Baghitsha | Dreamstime.com

Partidul de extremă-dreapta din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD), a suferit o înfrângere la o diferență mică în prima sa confruntare electorală contestată după scandalul privind deportarea cetățenilor germani cu origini străine.

AfD a experimentat o înfrângere electorală în data de 28 ianuarie, pe fondul manifestațiilor fără precedent din întreaga țară împotriva programului său, chiar dacă părea să fie în preferințele alegătorilor în ultimele luni.

AfD a pierdut primele alegeri din Turingia

Partidul de extremă-dreapta a suferit o înfrângere în alegerile locale din districtul Saale-Orla, Turingia. Candidatul lor, Uwe Thrume, a obținut doar 47,6% din voturi în al doilea tur de scrutin.

Cu o creștere marginală de doar 1,9 puncte față de primul tur, rivalul său conservator a câștigat cu 52,4% din voturi. În ciuda statutului de favorit inițial, AfD a pierdut în fața unei mobilizări puternice a societății civile, conform estimărilor lui Georg Maier, numărul doi din regiunea Turingia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste alegeri au reprezentat un test în contextul unor ample proteste care au avut loc timp de aproximativ două săptămâni împotriva partidului și a programului său, considerat rasist.

Peste 800.000 de oameni au ieșit în stradă pe tot parcursul weekendului, cu precădere în Hamburg și Düsseldorf. Totul pentru a-și exprima opoziția față de AfD și pentru a sublinia pericolele pe care cred că le implică pentru democrație, au comunicat organizatorii duminică.

În weekendul anterior, numărul participanților fusese estimat la 1,4 milioane de către aceiași organizatori.

Proteste în Germania

Proteste Germania. Sursa foto: Michael Kuelbel | Dreamstime.com

Totul a pornit de la un plan de expulzare în masă a străinilor

Această mobilizare a societății civile a fost generată de dezvăluirile din presă de la sfârșitul anului trecut, care vorbeau despre un plan al partidului AfD de expulzare în masă a străinilor și a „cetățenilor neasimilați”.

Un sondaj recent realizat de institutul INSA, în urma primelor proteste, a indicat o scădere a intențiilor de vot pentru AfD la 21,5%, în scădere de la 23% anterior. „Demonstrațiile au efect”, a subliniat directorul institutului, Hermann Binkert, într-un interviu pentru cotidianul „Bild”.

Momentan, AfD rămâne al doilea partid cel mai popular din Germania în sondaje, situându-se în spatele opoziției conservatoare împotriva cancelarului social-democrat, Olaf Scholz.

Această realitate este influențată de creșterea imigrației și de nivelul record de nepopularitate al coaliției guvernamentale aflate la putere. Conform cotidianului FAZ, între 130 și 150 de noi membri se alătură zilnic partidului de extremă dreapta, iar numărul său de activiști ar putea crește de la 40.000 la 60.000 până la finalul anului.

„Tebuie să facem față faptelor: geniul malefic a ieșit din sticlă”, a deplâns săptămâna aceasta, în cotidianul „Die Zeit”, cancelarul Olaf Scholz, care până acum a căutat mai degrabă să minimizeze ascensiunea stângii.

AfD

AfD Germania. Sursa foto: Tomnex | Dreamstime.com

AfD este „un pericol pentru democrație”, iar sosirea sa la putere „ar ruina economic Germania”, a mai avertizat, duminică, ministrul liberal al Finanțelor, Christian Lindner.

Tot mai multe voci cer tăierea fondurilor publice pentru AfD

Comunitatea economică atrage atenția asupra pericolelor asociate promovării ideilor AfD, evidențiind necesitatea unei forțe de muncă străine și a susținerii comerțului internațional.

AfD a anunțat recent intenția de a organiza un referendum privind ieșirea din Uniunea Europeană.

„Oamenii vor veni numai dacă se simt bine la noi și numai atunci vom fi atractivi în mod durabil”, a declarat Peter Adrian, președintele Camerei Germane de Comerț și Industrie DIHK.

În această situație, tot mai mulți susținători ai opoziției propun reducerea finanțărilor publice pentru AfD. Mai ales că partidul se află sub atenția serviciilor de informații.

Filialele sale din Turingia și Saxonia-Anhalt sunt supravegheate din cauza pozițiilor lor considerate extrem de radicale, potrivit Rador Radio România.