Afacerea RAFO: Stolo cu lobby-ul, fiul lui Pinalti cu contractul

Afacerea RAFO: Stolo cu lobby-ul, fiul lui Pinalti cu contractul

Rafinaria din Onesti, sustinuta de Theodor Stolojan, a cumparat energie ieftina de la fiul lui Gheorghe Stefan "Pinalti", care o procurase printr-o schema investigata de DNA.

Cocktail-surpriza la RAFO: afacerea de la Onesti a oligarhilor rusi ai petrolului a fost alimentata cu megawati procurati de la stat de „baietii destepti”. Controlata de controversati moguli din Est, rafinaria cumpara, de la sfarsitul lui 2005, energie furnizata, la cele mai avantajoase preturi, de Green Energy  SRL (GE), firma in care majoritara e familia primarului de Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, poreclit „Pinalti”. Informatia se regaseste chiar in raportul RAFO pe anul trecut.

Cei de la GE au admis ca electricitatea vanduta la Onesti anul trecut provenea de la stat, de la complexul energetic Turceni. Achizitiile de la acest complex sunt investigate de procurorii anticoruptie, intr-unul dintre dosarele referitoare la intermediarii din piata energiei, faimosii „baieti destepti”, asa cum i-a numit presedintele Traian Basescu.

In tranzactia cu RAFO apar personaje al caror trecut ori prezent se leaga de PLD sau de Theodor Stolojan. Acelasi Stolojan care a cerut statului sa reglementeze datoriile istorice RAFO la fel ca in cazul altor companii petroliere, adica prin reesalonare sau transformare in actiuni ale statului, ori prin emiterea de obligatiuni in contul lor.

Gabriel Stefan 40% (fiul lui Pinalti) 

Lucian Badescu  20% (fiu de general SRI)

Andrei Ursarescu  20% (fiu de deputat PLD)

Alexandru Dragoiu 20% (asociatul lui Prigoana)

ALIANTA BARILILOR CU MEGAWATII

Curent penal pentru oligarhii petrolului

Bucuresti, Bulevardul Primaverii. Renumit din vremurile cand adapostea nomenclatura comunista, cartierul a devenit, in ultimii ani, si un centru pentru sedii de companii ai caror proprietari invart pe degete milioane de euro. Este si cazul Green Energy SRL (GE), o firma care face bani din comertul cu energie.

Isi are cartierul general in „Monolit Offices”, o cladire de birouri care seamana mai mult cu o banca. In spatele usilor inchise, GE, ca si ceilalti intermediari, cumpara megawatii si ii vinde mai departe. Nu produce. Nu e nevoie de prea multi angajati, intrucat, dupa cum spun oameni din bransa, „totul se face din pix”.

Profiturile firmelor care intermediaza vanzarile de energie au fost uriase, iar metodele au starnit un val de indignare publica. Una dintre cele mai critice voci a fost cea a „vecinului” celor de la Green Energy, presedintele Traian Basescu, a carui resedinta (Vila Lac 2) e situata chiar vizavi de firma din Primaverii. Basescu a considerat imorale aceste afaceri si le-a cerut intermediarilor, chiar si celor de la GE, sa faca publice contractele prin care au preluat energie de la stat.

Turceni, baza investigatiei

In anul 2005, firma a prins o afacere de zile mari prin care a achizitionat energie de la complexul de stat Turceni. Tranzactia e cercetata de procurorii anticoruptie. „Am fost intr-adevar audiat la DNA, insa nu stiu daca s-a terminat ancheta. Nu mai stiu sigur, parca am fost citat ca martor”, ne-a spus Eduard Ciucu, administratorul GE.

DNA a precizat pentru EVZ ca procurorii efectueaza cercetari penale „privind aspecte legate de vanzarea de energie efectuata de complexurile energetice Turceni si Rovinari in perioada 2005-2006”. Urmarirea penala a fost dispusa, in noiembrie anul trecut, pentru „abuz in serviciu contra intereselor publice”.

Potrivit Mediafax, procurorii verifica un raport al Departamentului de Control al Guvernului, in care se arata ca GE, ca si alte companii - Energy Holding, Euro PEC si Beny Alex - au fost favorizate atunci cand au cumparat de la Turceni energie foarte ieftina, in perioada 2004-2006.

In document se semnaleaza ca Turceni (care functioneaza pe baza de carbune) a furnizat firmelor energie ieftina de la Hidroelectrica. Daca aceasta din urma ar fi sistat livrarile, Turceni se obliga sa acopere necesarul din productie proprie. Concluzia: prin contractul cu Hidroelectrica nu au fost respectate Legea energiei electrice si Legea concurentei, conform surselor Mediafax.

Pretul cu care a cumparat GE era de 96 de lei/MWh (firma sustine ca la aceasta s-au adaugat taxe de 10 lei). La Turceni - conform unui raspuns MEC la o interpelare in parlament - pretul de productie in primul trimestru al anului 2006 a fost 132,46 lei, iar cel de vanzare - 150,78 lei.

Asadar, in perioada „Turceni”, familia Stefan si asociatii ei au beneficiat de curent la un pret cu 50 la suta mai mic decat media cu care vindea complexul. Cine a mai avut de castigat?

Beneficiarii din umbra

Unul dintre marii clienti ai firmei familiei Stefan a fost (si ramane) RAFO Onesti, companie controlata de firme apartinand omului de afaceri Yacov Goldovski si avocatului bulgar Todor Batkov, ambii apropiati ai lui Mihail Cernoi - un controversat oligarh rus aflat in exil. Conform unui raport publicat pe site-ul acestei companii, RAFO a achitat catre GE, anul trecut, 22,6 milioane de lei (aproximativ 6,45 milioane euro), suma trecuta la „obligatii de plata”, la un pret  mediu de 164 lei pentru un megawatt-ora. Marin Anton, manager la Onesti pana in noiembrie 2006, estimeaza ca, anul trecut, rafinaria a cumparat, lunar, energie de un milion de euro de la firma familiei lui Gheorghe Stefan.

Potrivit datelor furnizate EVZ de catre administratorul Eduard Ciucu, GE a vandut curent la RAFO la preturi cuprinse intre 155 lei (noiembrie 2005) si 220 lei (din ianuarie 2007). „La 1 decembrie anul trecut, cand am pierdut contractul de la Turceni, cei de la RAFO au vrut sa plece, dar s-au razgandit, intrucat tot la noi au gasit cel mai bun pret”, a adaugat Ciucu, care sustine ca marja de profit a fost de doar 3-4 la suta.

In 2005, cu numai doi angajati, firma Green Energy a avut un profit brut total de un milion de euro. In 2006, profitul a fost de... 30 de milioane de euro!

„A fost foarte bun contractul cu.... „baietii destepti”, adica... cu Green Energy”, ne-a spus, telefonic, Marin Anton, fost manager la RAFO. „Am economisit. Nu ne-a interesat de unde au luat ei!”, a adaugat Anton, chestionat in legatura cu provenienta curentului.

Acuzat de fostul ministru al economiei, Codrut Seres, ca a intervenit pe langa el pentru ca GE sa poata pastra preturile convenabile de la Turceni, Gheorghe Stefan a replicat: „Seres e bolnav! M-am certat cu el fiindca ma obliga sa nu iau, la Piatra-Neamt, taxe de la E.ON...”. Pana la urma, la finele anului trecut, Turceni a reziliat contractul cu firma fiului lui Pinalti.

Epoletii tatalui

„Cercul de incredere” al generalului SRI

Unul dintre asociatii Green Energy, Lucian Badescu, este fiul generalului SRI in rezerva Dumitru Badescu. Contactat telefonic, generalul ne-a spus ca se cunoaste cu Theodor Stolojan inca de cand acesta era prim-adjunct la Ministerul Finantelor, imediat dupa 1989, dar a negat vreo legatura intre acest lucru si activitatile Green Energy. Badescu a fost sef al Diviziunii economice din SRI pana in anul 2000, timp in care a fost implicat intr-un scandal in care ziarul „Ziua”

l-a acuzat de politie politica. Ulterior, din anul 2000 a devenit consilier al directorului SRI, apoi a fost trecut la probleme de... invatamant. „E total fals ca as fi avut vreo implicare in Green Energy sau in alte afaceri ale fiului meu. Habar n-am ce face fiu-meu, ce firme si-a facut si cum se numesc ele...”, a declarat Badescu.

LEGETURI

PLD, Stolojan&Tofan

Tranzactia GE-RAFO - din care cumparatorul spune ca a castigat, iar vanzatorul nu e la fel de entuziast - are, pe traseu, personaje legate intr-un fel sau altul de Theodor Stolojan ori de apropiatii acestuia.

PINALTI - STOLO. Gheorghe Stefan, al carui fiu, Gabriel, detine 40 de procente din GE, este un sustinator declarat al aripii Stolojan desprinse din PNL. Sprijinit in campania locala din 2004 de Stolojan prin mai multe vizite, platformistul Pinalti i-a intors favorul, afisandu-i portretul-gigant pe fatada sediului PNL in noiembrie 2006. Suspendat din partid, el s-a declarat „simpatizant” PLD. A ramas, formal, in PNL intrucat, daca ar demisiona din PNL pentru a se inscrie in PLD, ar pierde primaria.

OMUL DE LA TOFAN. Fiu al unui general SRI, Lucian Badescu, unul dintre asociatii GE, a fost manager la Tofan Group, proprietate a prietenului si asociatului in afaceri al lui Stolojan, Gelu Tofan.

URSARESCU - PNL. Un alt asociat al GE este Andrei Ursarescu. El are 20 de ani si e fiul lui Dorinel Ursarescu, deputat, fost vicepresedinte PNL Neamt in perioada 2000-2004. Anuntat ca demisionar din PNL si ca si trecut in aripa „Stolojan” la finele anului trecut, el apare, totusi, in acest moment, ca deputat liberal.

ANTON - RAFO - PLD. Marin Anton, seful PLD Ilfov si fost deputat PNL, a administrat RAFO in perioada contractului cu GE. „L-am negociat cu Badescu”, ne-a declarat el. „Theodor Stolojan nici nu stie de asa ceva.”. Anton a fost coleg cu Stolojan la Tofan Group, dupa care, sustinut de acesta din urma, a ajuns deputat PNL in legislatura 2001-2004.

Aghiotantii lui Mihail Ciornoi, oligarhul care patroneaza din umbra RAFO Onesti, s-au intalnit cu Theodor Stolojan la Palatul Cotroceni si au corespondat cu acesta

LOBBY PENTRU RAFO

„Domnule Stolojan...”

„Stimate domnule Stolojan (...) Dorim, mai intai, inainte de toate, sa va multumim din nou pentru intalnirea fructuoasa pe care am avut-o ieri. (...)” Asa incepea o scrisoare primita, pe 15 martie, de  consilierul prezidential Theodor Stolojan. Semneaza Ofer Kerzner si Uri Bider, in numele Calder A-International B.V.

Intalnirea avusese loc cu o zi inainte si era doar ultima dintr-un lung sir de discutii intre „investitori” si autoritatile romane. Calder-A preluase RAFO de la Balkan Petroleum (controversatii frati Iancu) in anul 2005, in cadrul unui consortiu denumit Alfa Oil. Din el mai faceau parte Expanet Trading Limited si Raglam Overseas Ltd.

Oamenii de afaceri aveau nevoie de avizul AVAS pentru preluarea rafinariei. Lui Stolojan i se cerea, in scris, sprijinul. „Va rugam sa ne acordati sprijinul dv. pentru a ne ajuta sa facem progrese in finalizarea procedurii cu AVAS, asa incat sa putem implementa, in cel mai scurt timp posibil, planurile de investitii cu privire la RAFO SA. (...)”

In luna iulie a aceluiasi an, investitorii faceau o noua vizita la Cotroceni, intalnindu-se cu „mana dreapta” a lui Stolojan, consilierul Bogdan Chiritoiu.

„Solutia pentru RAFO, companie operational profitabila, nu este falimentul, cum doresc, poate, concurentii, ci ca guvernul sa reglementeze datoriile istorice, din cauza carora firma se confrunta cu costuri suplimentare”, a declarat Stolojan pentru Mediafax. Raspunsul venea de la AVAS: „Afirmatiile lui Theodor Stolojan pot constitui elementul unei presiuni”, a spus presedintele Razvan Orasanu.

Gheorghe Stefan

„Nu stiu de contractele fiului meu!”

Gheorghe Stefan a refuzat o intalnire cu reporterii EVZ, intrucat urma sa plece in concediu. „Nu stiu de firma fiului meu, nu cunosc contractele acestei companii, vorbiti cu administratorii!”, a declarat primarul. „Luati bani, primiti comenzi!”, a exclamat, intr-o discutie telefonica, primarul de Piatra-Neamt.

Invitat sa-si argumenteze afirmatiile, a sustinut, de mai multe ori, ca stie el cum functioneaza presa din Romania, care ar primi bani de la diverse firme pentru a le denigra competitorii, acuzatie respinsa de reporterii EVZ.

Primarul a recunoscut ca s-ar inscrie in PLD daca ar putea. El a sustinut ca nu exista nicio legatura intre lobby-ul facut de Theodor Stolojan pentru RAFO si contractele pe care le are de la rafinarie firma in care fiul sau, Gabriel Stefan, detine 40 la suta.

Personaj discret

Asociatul lui Silviu Prigoana

Un personaj discret implicat in afacerea „Green Energy” se numeste Alexandru Petrisor Dragoiu, asociat in firma. O cercetare la arhivele Registrului Comertului ne arata ca acesta, in varsta de 30 de ani, este un asociat al omului de afaceri Silviu Prigoana (foto), in cadrul „imperiului” Rosal - renumit pentru activitatile de salubrizare. Astfel, Dragoiu detine participatii in Rosal Electronics (productie de televizoare), Rosal Industrial (imobiliare), Rosal Import-Export (comert cu electronice).

Tacere

Stolojan nu comenteaza

Theodor Stolojan nu doreste sa comenteze pe marginea subiectului RAFO Onesti. El sustine ca l-a interesat ca rafinaria sa functioneze, pentru ca inchiderea ei ar fi insemnat o mare pierdere economica. In rest, Stolojan a refuzat sa vorbeasca despre afacerile aghiotantilor lui politici, derulate pe orbita RAFO.

Conform unor surse apropiate companiei, cantitatea de energie livrata de GE la RAFO a scazut drastic dupa oprirea productiei la Onesti, fiind de maximum 10 la suta din ce era odata. De altfel, asociatii GE sunt foarte aproape sa vanda firma, dar cumparatorul e, deocamdata, confidential.

Politica&fotbal

Bani pentru liberali

Green Energy a fost cel mai important sponsor al PNL in 2006, inainte ca partidul sa se „sparga”, prin plecarea aripii „Stolojan”, care a infiintat PLD. Conform listei cu finantari private publicate in Monitorul Oficial, GE a donat 141.994 lei. Gheorghe Stefan a oferit partidului 12.000 de lei, iar parlamentarul Dorinel Ursarescu, tatal unui alt asociat in GE, a donat 18.165 lei. Surse apropiate companiei ne-au spus ca firma a sponsorizat cu 400.000 de euro si echipa de fotbal Ceahlaul Piatra-Neamt, condusa de Gheorghe Stefan. Acesta a precizat ca suma „este mult mai mica”.

"Pauza de lucru"

Bate pasul pe loc

IVG Investment&Management, firma care administreaza rafinaria, urmeaza sa plece, dupa opt luni de contract cu proprietarii. Incetarea contractului se discuta zilele acestea in adunarea actionarilor. Activitatea la RAFO este oprita de mai bine de un an. Rafinaria traverseaza un proces de reorganizare. Recent, actionarul Yacov Goldovsky a anuntat ca RAFO va relua activitatile de procesare a petrolului.

Ne puteți urmări și pe Google News