Afacerea Euthyrox, pas cu pas. De ce nu știe ANM unde sunt medicamentele?

Afacerea Euthyrox, pas cu pas. De ce nu știe ANM unde sunt medicamentele?

Din anul 2010 nu a mai existat criză de Euthyrox pe piața farmaceutică. Acum e subiect de presă de circa trei luni și autoritățile tot n-au rezolvat cu aprovizionarea. Bolnavii diagnosticați cu boli ale tiroidei nu înțeleg de ce sunt mințiți că pastilele există în farmacii. Am strâns date, am investigat în mediile de afaceri, am făcut conexiuni cu o altă anchetă despre import-exportul de medicamente și am ajuns la concluzia că avem de a face cu afacere dubioasă, cu implicații politice.

Argumentele solide ale celor acuzați

După valul de acuzații care i-a izbit, reprezentanții distribuitorilor – ADEM - au și ei versiunea lor, în apărare. În primul rând au arătat că ADEM a comunicat public ministerului și ANM, în momentul izbucnirii crizei, că pot aduce rapid în țară 10.000 de cutii. Nu s-a întâmplat nimic. Din punctul de vedere ar unor surse din ADEM lucrurile ar sta așa:

”Cererea estimată pentru acest medicament este de aproximativ 150.000 de cutii pe lună – 1.800.000 cutii/an (o cutie – 100 comprimate). Euthyrox nu a lipsit din farmacii până la începutul lunii martie a acestui an. Euthyrox s-a exportat în acest an în cantitatea de 800 de cutii (opt sute- total nesemnificativ raportat la consum) și numai în luna ianuarie. În februarie nu s-a exportat nimic, iar din martie s-a blocat exportul pe toate medicamentele, deci inclusiv Euthyrox. În anii trecuți, deși acest produs s-a exportat, nu a fost nicio criză. Cea mai mare criză de stocuri a acestui produs s-a întâmplat în martie, până pe 23 aprilie, atunci când exportul a fost blocat. Criza de Euthyrox se putea rezolva prin procedura de import paralel, dacă statul român prin ANM dădea în timp util autorizație de import, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, colaboratorii producatorului german (ONG-uri în special), ca să acopere minciunile acestora, cum că vor aduce pe piață în cantități suficiente produsului, încearcă să dea vina, din nou, pe exportul paralel”.

PSD a căzut în plasa politicianistă și acuză guvernul PNL

Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, face pe 5 mai o declarație, acuzând Guvernul PNL și firmele de import-export paralel de lipsa medicamentului.

”Prin Ordinul Ministerului Sănătății Nr. 672/2020 se suspendă distribuția dispozitivelor și medicamentelor utilizate în lupta împotriva COVID-19, însă Ministerul lasă să plece din țară alte medicamente vitale pentru tratamentul unor boli foarte grave. Distribuitorii au ținut medicamentul în depozite, știind că Guvernul PNL va da liber la exportul paralel. Pentru ei este mai profitabil să vândă medicamentul în străinătate, dar oare Guvernul PNL în interesul cui a acționat?”.

Ca ministru al Sănătății, domnul Bodog trebuia să știe că tot ce exportă firmele de distribuție este consemnat pe acel site al ANM, controlat prin STS, și că nu se poate ieși din țară cu un transport de medicamente fără documente legale.

Concluzii și ipoteze de lucru pentru o viitoare anchetă

  • Cineva vrea să-și facă loc pe piața firmelor de distribuire a medicamentelor, care implică și import-exportul paralel
  • Crearea unei crize va conduce automat, într-o perioadă următoare, la creșterea prețului medicamentului ieftin și vândut în cantități din ce în ce mai mari fiindcă numărul pacienților tot crește
  • Asigurările din partea producătorului neamț, invocate de ANM, există, doar că Euthyrox-ul nu ajunge în România în cantități suficiente. Deși ni s-a spus că au venit cantitățile solicitate. ANM nu-i autorizează însă și pe cei din ADEM să încerce un import pentru acest medicament. Să ne gândim că o parte din Euthyrox-ul comandat rămâne în Germania și e valorificat acolo pe piața neagră? Posibil o exagerare, dar când pastilele de Euthyrox sunt ca OZN-urile...apar și dispar și toată lumea vorbește de ele, se poate emite orice ipoteză.