Povești din Cartierului Primăverii, la Hai România. Cum erau pivilegiați copiii elitelor

Povești din Cartierului Primăverii, la Hai România. Cum erau pivilegiați copiii elitelorPodcast Hai România, sursa foto: arhiva companiei

În ediția de miercuri, 17 iulie,  a podcastului Hai Românias-au depănat povești  din  Cartierul   Primăverii din București. Alături de gazda podcastului, Ionuț Cristache, s-a aflat Lavinia Betea, scriitor și profesor.

Cei doi au discutat despre motivul pentru care elitele alegeau și erau atrase de acest loc din București, dar și despre cum arăta o zi din viața celor care erau privilegiați să locuiască în această zonă.

O zi din viața locuitorilor din cartierul Primăverii

Unul dintre subiectele abordate de Ionuț Cristache și Lavinia Betea este cea a expansiunii Cartierului Primăverii. Mai exact, după ce Gheorghe Gheorghiu nu a mai fost la puterea.

„În cartier, tot după metoda sovietică, au fost plasați reprezentanții elitelor din categoriile desemnate de sovietici. Acolo stăteau și oameni de știință, de un anumit prestigiu. Și nu stăteau doar activiști. Ci stăteau și academicieni, stăteau și oamenii cu funcții din uniunea compozitorilor, a jurnaliștilor, din cinematografie, din artă.

Erau sportivi celebrii. Erau reprezentanții elitelor. Elitele, în accepțiunea sovietică, erau purtătorii de progres. Oamenii care înregistrau performanțe deosebite. Și prin performanțe deosebite erau înțeleși inclusiv stahanoviștii. Adică acei muncitori care ajungeau să depășească, sigur, cu niște artificii, de zeci de ori normele de lucru. Considerându-se că ei ar fi un ferment pentru conștiința revoluționară a celorlalți și că ei sunt niște germeni ai progresului”, este explicația oferită de Lavinia Betea.

Moștenirea copiilor

De asemenea, Lavinia Betea a mai oferit detalii și despre cum este viața celor care s-au născut în Cartierul Primăverii.

„Să te naști acolo. Ei, că m-ați întrebat despre cum decurgea o zi. În zona aceea, spațiul acela limitat, circa 500 de oameni locuiau acolo. Ei între ei, cu conștiința superiorităților, cu o stimă de sine exagerată, ei mergeau la școli speciale, aveau parte de tratament preferențial oriunde s-ar fi dus. Începeau ca și copii cu tabere speciale, cu îmbrăcăminte venită la modul special, cu hrană specială. Și atunci sigur că, în momentul în care se maturizau, atunci începea drama”, a mai precizat Lavinia Betea.

Legea lui Stalin

Pe acele vremuri, Stalin a introdus o lege nouă, după cum a explicat profesoara. Mai exact, este vorba despre o regulă prin care, atunci când copiii ajungeau la maturitate și își terminau studiile, copiii nu mai aveau voie să locuiască cu părinții lor și să beneficieze de privilegiile nomenclaturii.

„Pentru ei era o dramă. Cum să trăiești fără servitori? Pentru că salariul, oricât de mare ar fi fost, nu aveau cum să plătească. Și mai ales cum să te amesteci, atunci când toată viața a mers cu mașina de serviciu cu șofer, cum să se urce în metrou sau în autobuz sau în tren. Cei care erau reprezentanții înainte”, a mai precizat Lavinia Betea în cadrul podcastului Hai România.

Ediția integrală a podcastului Hai România de miercuri, 17 iulie, poate fi vizionată aici.

Ne puteți urmări și pe Google News