Aerul poluat ucide în jur de 30.000 de oameni anual, iar una dintre cele mai mari provocări este de a reduce gazele cu efect de seră şi poluarea aerului din cauza traficul infernal din marile orașe.
Aerul poluat ucide în jur de 30.000 de oameni anual. Oamenii care locuiesc în oraşele mari sau în apropierea şoselelor aglomerate sunt expuşi la niveluri excesive ale poluării aerului. Deşi a scăzut în ultima perioadă poluarea aerului, încă reprezintă o problemă majoră. De exemplu standardele europene pentru vehicule nu au reuşit să reducă emisiile reale la nivelurile prevăzute în legislaţie.
Aerul poluat ucide în jur de 30.000 de oameni anual
Potrivit Agenției Europene a Mediului, în România mor, anual, aproximativ 30.000 de oameni din cauza poluării. Potrivit datelor oferite, ieşenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România. În ultimii doi ani s-au înregistrat cantități îngrijorătoare de particule fine sau PM2.5.
Iașiul este pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de profil. În cadrul studiului, orașele din Europa sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, în ultimii doi ani.
Aerul poluat ucide. Sursa foto: Pixabay
Oraşul cel mai sufocat de poluare
Aglomeraţia de pe străzile Iaşiului este un factor care influenţează calitatea vieţii, susţine municipalitatea ieşeană. Programul Rabla Local se pare că nu este suficient, spune Mihai Chirica.
„Atât traficul, cât şi mulţi alţi factori, precum centralele de apartament, contribuie la creşterea gradului de poluare din municipiul Iaşi. Prin Programul Rabla Local am încurajat ieşenii să renunţe la autoturismele vechi şi poluante, dar nu este suficient. Investim în transportul electric în comun şi suntem campioni la nivel naţional când vine vorba despre investiţii în spaţii verzi. Iaşiul este un punct de atracţie pentru cei care locuiesc în afara oraşului, iar aceşti oameni muncesc în Iaşi şi vin cu autoturismele. Astfel, se ajunge la ambuteiaje”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.
Aerul poluat ucide. Sursa foto: Pixabay
România se află pe poziţia a opta la decese la nivel european
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, România se află pe poziţia a opta la nivel european în ceea ce priveşte decesele premature cauzate de poluare.
„Când vorbim de poluarea atmosferei, la sol, dar şi de altă categorie, totul trebuie pus într-un context mai general. Este bine că suntem traşi de mânecă şi înştiinţaţi că în anumite zone din ţară, precum Iaşi, există poluare ridicată. Acest lucru trebuie să ne motiveze pentru a lua măsuri să corijăm acest lucru. Nu este importantă statistica, anumite măsurători, ci starea de bine a oamenilor, confortul nostru. Totodată, speranţa de viaţă este legată şi de mediu, iar aceste lucruri sunt dovedite. Trebuie să ne ocupăm atât noi, cât şi cei din jurul nostru, pentru a avea un mediu curat“, a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui, din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.