Anchetatorii francezi investighează un grup de 85.000 de persoane care dețin „ecusonul roșu”, ce le permite accesul în zonele de maximă securitate ale aeroportului Charles de Gaulle.
Mulți sunt angajați de sub-contractori și rata de rotație a cadrelor este foarte mare. Controalele se limitează adesea la verificarea cazierului judiciar sau a listelor de teroriști.
În decembrie, circa 70 de ecusoane roșii au fost retrase unor angajați de la Charles de Gaulle, despre care s-a descoperit că primiseră cu bucurie atacurile teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, frecventau moschei legate de grupări radicale sau dădeau semne de islamizare accentuată, cum ar fi refuzul de a strâne mâna unei femei.
De asemenea, un sindicat francez a avertizat că escalele scurte, precum cea a cursei MS804, care, venită de la Cairo, a stat la sol ceva mai mult de o oră, nu permit echipelor de securitate o verificare temeinică, pentru a descoperi eventuale dispozitive plasate la bord în țara de origine a avionului. În octombrie, cursa companiei ruse MetroJet s-a prăbușit în Egipt, deasupra Sinaiului, după ce abia decolase de la Sharm El-Sheikh. Ancheta a stabilit că o bombă fusese amplasată la bord pe aeroportul agiptean.
„Va fi doborât!”
New York Times a făcut o dezvăluire tulburătoare: cu doi ani în urmă, Airbusul A320, prăbușit joi în Mediterana, fusese vandalizat, fiind mâzgălit cu graffiti de oponenți ai președintelui El-Sissi. Pe avion a fost scris: „Acest avion va fi doborât!” Protestul fusese provocat de concedierile pe care compania EgyptAir le făcuse în 2013, în rândurile personalului, epurându-l de membrii organizației islamiste Frăția Musulmană.
În săptămânile care au urmat atacurilor de la Paris din noiembrie 2015, poliția franceză a declarat că a descoperit în aeroportul Charles de Gaulle de la Paris, dar și pe aeroportul din Lyon, aparate aparținând companiilor low-cost EasyJet (britanică) și Vueling (spaniolă) inscripționate cu „Allahu Akbar”. Poliția a susținut că inscripțiile nu au nicio legătură cu atacurile teroriste din noiembrie, deși a recunoscut că asemenea scrieri au fost descoperite și în lunile dinaintea atentatelor în serie de la Paris. Adică, după Charlie Hebdo.