AEROPORTUL Otopeni – una din cele mai mari creșteri la nivel de pasageri din Europa
- Raluca Florescu
- 5 februarie 2015, 12:46
Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost clasat de către Airports Council International-Europe pe locul patru în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în anul 2014, la categoria aeroporturilor care au avut între 5 şi 10 milioane de pasageri, potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Aeroporturi.
Pe primele trei locuri în această categorie s-au clasat aeroporturile Basel, Lanzarote (Insulele Canare) şi Napoli, locul al cincilea fiind ocupat de Porto.
Instanbul, cea mai mare creștere în rândul aeroporturilor mari
La categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri, clasamentul este: Istanbul, Moscova Sheremetyevo, Londra Gatwick, Moscova Domodedovo şi Barcelona. La categoria 10 – 25 de milioane de pasageri, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Istanbul Sabiha Gokcen, Atena, Bruxelles, Lisabona şi Londra Stansted, iar la categoria sub 5 milioane de pasageri, clasamentul este: Chişinău, Santorini, Belgrad, Mikonos şi Maribor.
8,3 milioane de pasageri pe Otopeni În anul 2014, pe cele două aeroporturi ale Capitalei - Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB) şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa-Aurel Vlaicu (AIBB AV), s-au înregistrat 8,32 milioane de pasageri şi 102.048 de mişcări aeronave (aterizări şi decolări). Din total, pe Aeroportul Henri Coandă s-au înregistrat 8,31 de pasageri şi 91.788 de mişcări de aeronave. Faţă de anul 2013, numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile Bucureştiului în anul 2014 a înregistrat o creştere relevantă, de 8,8%. Media de creștere a numărului de pasageri la nivel european a fost de 4,9%.
Totodată, anul trecut, numărul mişcărilor de aeronave pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu 6,32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Anul trecut, 83% dintre pasagerii Aeroportului Henri Coandă au avut ca origine sau destinaţie aeroporturi din statele Uniunii Europene.