Aeroportul Iași se confruntă cu o problemă mai puțin obișnuită. Câteva construcții din apropierea aerodromului îi împiedică pe piloți să aterizeze în siguranță, în condiții de ceață.
Comuna Aroneanu se află la câteva sute de metri de pista aeroportului Iași. În ultima vreme, mai multe case din zonă au făcut tot mai dificilă aterizarea aeronavelor în condiții de ceață.
Concret, reprezentanții aeroportului au identificat câteva case construite pe Dealul Aroneanu care depășesc înălțimea maximă impusă de 6 metri. Acestea ar fi primit autorizații de construire cu încălcarea Planului Urbanistic General. În acest context, la aterizare, piloții pot avea probleme mari.
Piloții nu au vizibilitate
Conform „Ziarului de Iași”, aeroportul are nevoie de condiții mai largi pentru aterizare în caz de ceață. Pentru sistemul instrumental de aterizare CAT I de la Aeroportul Iași, pilotul nu poate coborî sub altitudinea 60 de metri. De asemenea, nu-și poate asigura vizibilitatea oglibatorie de cel puțin 550 de metri. Asta înseamnă că pilotul trebuie să redirecționeze avionul spre alt aeroport.
Recent, aeroportul Iași a cerut Consiliului Județean să oblige primăria comunei Aroneanu să demoleze casele construite la capătul pistei. Pentru asta, este nevoie de un proiect de hotărâre care să prevadă "întărirea capacității Aeroportului de impunere a disciplinei în construcții în locul Primăriei Aroneanu". Adică să poată obliga primăria să respecte spațiul aeronautic.
Se pare că proiectul va fi supus dezbaterii în următoarea ședință de plen a Consiliului Județean.
Primarul din Aroneanu nu a emis autorizațiile de demolare
Reprezentanții aeroportului susțin că au obținut în instanță anularea autorizațiilor de construire a caselor din comună, dar Benoni Moruzi, primarul din Aroneanu, nu a permis demolarea clădirilor.De aceea, Aeroportul Iași va trebui să angajeze o firmă de servicii juridice.
Pentru ca spațiul de servitute aeronautic să fie protejat, va trebui să se dispună desființarea imobilelor care depășesc cei 6 metri. O altă variantă ar fi obținerea de către proprietarii caselor a avizului de la Autoritatea Aeronautică Civilă, dar în acest caz aeroportul Iași ar trebui să stabilească un nou plan de zbor.