Adrian Severin, urmărit penal de DNA. Europarlamentarul este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă

Adrian Severin, urmărit penal de DNA. Europarlamentarul este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă

Europarlamentarul Adrian Severin a fost audiat în această dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în scandalul mitei din Parlamentul European. Procurorii DNA îl cercetează pentru acuzaţiile de trafic de influenţă şi luare de mită.

UPDATE. 11.25 Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a publicat în această dimineaţă un comunicat de presă în care a precizat că, în urma audierii de astăzi, europarlamentarului Adrian Severin i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

"La data de 18 iulie 2011, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, Membru al Parlamentului European, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă. La data de 22 iulie 2011, învinuitului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală", se mai preciază în comunicatul de presă al DNA. UPDATE. 11.00 Severin a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că a fost doar o discuție preliminară cu procurorii, înainte de a pleca în concediu. Europarlamentarul a mai declarat că va colabora cu DNA, pentru că se află de aceeași parte a baricadei cu această instituție. 

Fostul europarlamentar este suspectat că a primit o mită în valoare de 12.000 de euro. În urmă cu aproape o lună, Parlamentul European a decis ridicarea imunităţii, astfel că, pe numele său, poate începe urmărirea penală.

Ne puteți urmări și pe Google News

În primăvara acestui an, numele europarlamentarului român Adrian Severin a fost implicat într-un scandal de corupţie în cadrul PE. Se presupune că Severin a primit 12.000 de euro pentru a face lobby în favoarea unor amendamente. Scandalul a fost dezvăluit de publicaţia "The Sunday Times".

Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat şi a demarat o anchetă. Iniţial, procurorii DNA au cerut din partea PE să ridice imunitatea europarlamentarului Adrian Severin pentru a putea începe urmărirea penală. Solicitarea făcută pe 5 aprilie a fost votată în unanimitate, în Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European, abia pe 20 iunie, iar pe 23 iunie Severin a rămas, oficial, fără imunitate.

"Decizia Parlamentului European privind ridicarea imunităţii mele parlamentare este o decizie pe care o salut, întrucât deschide, după luni de ezitări şi acuzaţii nefondate, de demagogie şi minciună, calea anchetei asupra unei înscenări a cărei victimă, în loc să fie apărată, a fost executată public, fără respect pentru prezumţia de nevinovăţie sau dreptul la apărare. Am cerut mereu această anchetă şi este logic să o aştept cu încredere. Faptul că această cercetare abia acum urmează să înceapă este în sine o dovadă că tot ceea ce s-a afirmat până acum este expresia unui justiţiarism rău şi mincinos. Din păcate, el nu m-a lovit doar pe mine, ci şi România care, prin mine, în ultimele luni, a pierdut importante poziţii de influenţă deloc uşor de recuperat. De aceea, bucuria multor români este absurdă", declara, pe 23 iunie, Adrian Severin.

Vom reveni cu amănunte

CITIŢI ŞI:

  • Adrian Severin, fără imunitate: ''Un justițiarism rău și mincinos''
  • Severin a picat în plasa cu bani a ziariştilor "lobby-işti"
  • Severin nu demisionează nici la solicitarea Bruxelles-ului
  • Adrian Severin, clasic românesc: Nu pleacă nici dat afară
  • Adrian Severin a demisionat din PSD, Vanghelie a izbucnit în lacrimi