Adrian Păunescu, internat la Spitalul Floreasca: "Ce mult contează să nu fii singur pe pământ"

Adrian Păunescu, internat la Spitalul Floreasca: "Ce mult contează să nu fii singur pe pământ"

Poetul Adrian Păunescu, în vârstă de 67 de ani, a fost internat ieri la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Potrivit lui Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al spitalului, el a fost adus în jurul prânzului pentru evaluarea stării de sănătate.

"Poetul nu doreşte să ofere detalii cu privire la diagnosticul său şi a refuzat orice întâlnire cu presa, el semnând şi un document în acest sens, aşa cum cere procedura spitalului", ne-a declarat Opriţa.

Potrivit unor surse, Adrian Păunescu ar suferi de o boală gravă a ficatului şi de diabet. El a slăbit 30 de kilograme într-o perioadă scurtă de timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Şerban Brădişteanu, de la Clinica de Chirurgie cardiacă a Spitalului de Urgenţă Floreasca, a declarat, astăzi, pentru Agerpres că starea lui Păunescu s-a mai ameliorat din punct de vedere al insuficienţei respiratorii.

"Mi-am dat seama, încă o dată, ce mult contează să nu fii singur pe pământ"

Într-un editorial pe care îl semnează astăzi în ziarul Ring Adrian Păunescu vorbeşte despre perioada dificilă prin care trece, notând că "trebuie să mă despart de ai mei şi să încerc o reîncărcare profundă a bateriilor organismului".

"De când am acceptat această soluţie, în ochii mei s-au schimbat toate: şi culorile, şi mişcările lumii, şi scara de valori. Au retrogradat vanităţile şi s-au impus brusc, din nou, valorile etern umane. Mi-am dat seama, încă o dată, ce mult contează să nu fii singur pe pământ. Mi s-a arătat, întreagă, nimicnicia de a mă supune banului şi puterii, deşi, fără un minimum de bani şi de putere, nici unul dintre noi nu şi-ar putea procura alimente, medicamente, confortul elementar", scrie Păunescu.

"E obligatoriu pentru mine să lipsesc un timp de acasă, pentru a spera că mă întorc, întremat, acasă. După ce acest nou episod de viaţă se va fi încheiat, nu voi ezita să-l descriu. Acum însă îmi interzic orice anecdotică. Pur şi simplu, e ca şi când aş pleca în sat, la nişte prieteni, să fac rost de nişte jăratic, să reaprind focurile din sobele casei mele, odată cu venirea iernii", îşi încheie poetul confesiunea.

Posteritatea lui Adrian Păunescu

În luna iunie, poetul a publicat un editorial în "Jurnalul Naţional", intitulat "Scrisoare către urmaşii mei", în care a vorbit despre starea precară a sănătăţii sale. În articolul amintit, fostul senator PSD nu şi-a făcut public diagnosticul, dar a recunoscut că este o boală gravă. Fragmente din "Scrisoare către urmaşii mei" "Ştiţi prea bine că zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esenţiale. Concluzia nu e veselă. În orice caz, tratamentul pe care eu însumi simţeam că trebuie să mi-l aplic şi pe care, după aceste analize, mi-l confirmă şi medicii, mă obligă la retragere, discreţie, resemnare."

"Acum, la această răspântie, n-am mai mult de spus contemporanilor mei decât că ar fi păcat să ne despărţim supăraţi."

"Visul duşmanilor s-a împlinit: nu mai pot ieşi din casă, cum aş fi putut până ieri."

" În ceea ce mă priveşte, nu cred că mai rezist. De aceea, m-am adresat vouă cu această scrisoare, ca să ştiţi ce e cu mine şi să nu vă surprindă nici una din nenorocirile care s-ar putea abate asupra mea. Va trebui să dăm înfăţişare concretă relaţiei dintre noi şi viitoarei despărţiri dintre noi. Natura, în jurul nostru, s-a dezechilibrat şi se autodistruge. Societatea, în jurul nostru, s-a dezechilibrat şi se autodistruge."