Adrian Năstase: Tudorel Toader nu va putea modifica altceva decât ce este vizat de decizii CCR. Numărul funcționarilor publici să fie redus
- Andrei Marian
- 4 august 2017, 18:57
În cadrul emisiunii 100 de Minute, la Antena 3, fostul premier Adrian Năstase, a comentat despre modificarea legilor pensiilor speciale dar și despre legile justiției.
În cadrul emisiunii 100 de Minute, la Antena 3, fostul premier Adrian Năstase, comentat situația ordonanței legate de pensiile speciale, faptul că aceste legi nu sunt modificate și pentru magistrați, dar și despre ce ar putea realiza Tudorel Toader cu modificarea legilor. „Această deschidere spre pensiile speciale a fost făcută în 2004, prin legea 303 parcă, referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor. Ea a pornit de la câteva exemple din alte țări, dar și de la ceea ce urma să se întâmple. O modificare privind modalitățile prin care un jurist putea să devină judecător. La fel ca în SUA, Anglia nu poți să ajungi judecător decât după ce ai o anumită experiență de viață și profesională, ca avocat, consilier juridic. La noi poți să ajungi judecător imediat după facultate sau cursuri la institutul magistraturii. Un judecător intră în acest spațiu al războiului cu stres în jurul vârstei de 40 ani, plus că el este lăsat să lucreze mult mai mult de vârsta de 60 de ani. Lucrurile au evoluat pe un mecanism greșit. Sunt convins că domnul Tudorel Toader va încerca, dar nu cred că va reuși să modifice altceva decât consecințele curții constituționale.”
„Curtea Constituțională a fost invocată în această chestiune pe ideea că nu pot fi făcute modificări, ar fi neconstituțional, și așa mai departe. Este o chestiune pro-domo, pentru că și judecătorii CCR s-au introdus în categoria de magistrați, deci chestiunea referitoare la creșterea pensiei le-ar fi și lor opozabilă. Atunci, se menține, în condiții anormale, această prevedere, mi se pare că soluția de la guvern este bună pentru celelalte categorii de pensii speciale. Există o decizie referitoare la creșterea salariilor. Aici s-a creat un mecanism incorect, cu 80% din salariul pe ultimele 12 luni care s-a transformat dinvvenituri, sporuri, pentru a beneficia de pensie. Felicit guvernul și pe Olguța Vasilescu pentru că au abordat această problemă. Va trebui continuat cu aceste lucruri. E nevoie de ordine, de disciplină, de coerență. Trebuie continuat cu reducerea numărului de funcționari publici, cu până la 10-15%.”