Adrian Năstase, lăsat fără imunitate

Adrian Năstase, lăsat fără imunitate

Deputaţii au aprobat ieri cererea de urmărire penală a fostului premier.

Fostul premier Adrian Năstase poate fi cercetat de procurori în dosarele „Mătuşa Tamara” şi „Zambaccian 2”. Camera Deputaţilor a aprobat, ieri, cu 158 de voturi „pentru”, 128 „împotrivă” şi două voturi anulate, cererea de urmărire penală formulată de procurorul general Laura Codruţa Kovesi. După votul de ieri din Cameră, Direcţia Naţională Anticorupţie urmează să instrumenteze cele două dosare şi să decidă dacă îl trimite pe Adrian Năstase în judecată sau îi va da NUP. Dacă Năstase va fi trimis în judecată, instanţa urmează să se pronunţe. Vot cu semne de întrebare

Din punct de vedere politic, votul de ieri din Cameră ridică unele semne de întrebare. Pe hârtie, PDL şi PNL, cele două partide care au anunţat că votează urmărirea penală, au avut în sală 164 de deputaţi (109 de la PDL şi 55 de la PNL) şi, teoretic, de aici s-au adunat cele 158 de voturi „pentru”. Din partea PSD, care nu a avut o poziţie oficială clară, au fost prezenţi 90 de deputaţi, iar UDMR (18 prezenţi) şi minorităţile (16) au anunţat că votează potrivit propriei conştiinţe.

Teoretic, de aici se puteau strânge voturile pro- Năstase. Însă lucrurile sunt mai complicate, în condiţiile în care votul a fost secret, cu bile. Au circulat informaţii neoficiale potrivit cărora unii dintre parlamentarii PSD sau UDMR ar fi votat, totuşi, pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase. În acest caz, păstrarea diferenţei a fost posibilă printr-un vot împotriva urmăririi penale din zona PNL-PDL. Pe de altă parte, trebuie menţionat că, spre deosebire de alte cazuri când în joc era pielea lui Adrian Năstase, mobilizarea PSD a fost relativ modestă, din acest partid înregistrându-se cei mai mulţi absenţi - 23. Supărat că liderii PSD s-au supus lui Băsescu De altfel, în discursul care a precedat votul, Adrian Năstase le-a recomandat colegilor, pe un ton ironic, să voteze pentru urmărirea sa penală, pentru a nu sta în calea „unei coabitări armonioase între PSD si PDL”. „Vă voi solicita să ignoraţi prevederile Constituţiei şi să acceptaţi cererea procurorilor de a permite începerea urmăririi penale în aşa fel încât în final justiţia să se pronunţe.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, ştiu că dosarele vor fi trimise înapoi domnului Morar, care le va trimite în instanţă când şi dacă va avea nevoie Traian Băsescu”, a afirmat Năstase. El le-a explicat deputaţilor că votul lor poate echivala „cu o revoluţie” şi că îl poate elibera pe Traian Băsescu de obsesia pentru dosarele sale astfel încât românii să poată avea un preşedinte mai bun. Năstase a invocat şi modul în care liderii PSD au acceptat ca Băsescu să ceară rezolvarea rapidă a dosarelor sale. „Cu puţine zile în urmă, la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu impunea celor mai înalţi reprezentanţi ai puterilor statului - din parlament, Curtea Constituţională, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, Parchetul General - să fie rezolvat „cazul Năstase”, întocmai şi la timp.

Sigur, indicaţii de acest gen exced cadrul democratic şi constituţional, dar cine să judece acest lucru şi, mai ales, cine să acuze când toţi reprezentanţii statului stăteau în poziţie de drepţi”, este varianta fostului premier. La final, Năstase le-a cerut colegilor din PSD să voteze cu bilele la vedere şi celor de la PDL să facă acelaşi lucru. Fostul premier a anunţat că el nu-şi va exercita acest drept. Şedinţa de ieri a Camerei a fost un prilej pentru majoritatea vorbitorilor de a-şi manifesta empatia faţă de situaţia lui Adrian Năstase în raport cu procurorii. S-a întâmplat şi cu cei care au susţinut ridicarea imunităţii.

„Consi derăm că, prin acest demers, domnul Adrian Năstase va avea posibilitatea să se exprime şi să se apere astfel încât să-şi dovedească nevinovăţia pe care dânsul o susţine în mod justificat”, a susţinut deputatul PDL Petru Călian. Viceliderul PNL Eugen Nicolăescu a declarat că grupul liberal va vota pentru începerea urmăririi penale a fostului premier, dar i-a acuzat pe procurorul general şi pe procurorul-şef al DNA de „sfidare” la adresa parlamentului.   „Asistăm la o nouă inchiziţie a procurorilor sprijiniţi de Traian Băsescu”, a afirmat Nicolăescu. Deputatul PSD Florin Iordache a spus că partidul său nu trasează o anume linie, dar le-a cerut colegilor să voteze „cu mintea şi cu inima”. „Vă cer un lucru: ca parlamentul să nu devină o anexă a DNA, a Parchetului General”, a declarat deputatul PSD.  ISTORIE Trei ani de întârzieri

Adrian Năstase a fost „sacrificat” după trei ani de zile în care deputaţii l-au apărat de procurori. Pe 7 martie 2006, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor de percheziţionare a apartamentului lui Adrian Năstase.   În noiembrie 2007, deputaţii au primit dosarul „Zambaccian 1”, iar pe 13 august 2008 au respins prin vot cererea DNA de începere a urmăririi penale în acest caz. Dosarele care s-au discutat, ieri, în Cameră, „Mătuşa Tamara” şi „Zambaccian 2”, au ajuns la Cameră la începutul lunii august 2008 , dar pe 8 decembrie Biroul Permanent le-a restituit Parchetului, cerând probe suplimentare.

În ianuarie 2009, procurorul general Laura Codruţa Kovesi le-a retrimis parlamentului. Votul de ieri din Cameră a fost primul caz în care avizul de urmărire penală a miniştrilor-parlamentari s-a adoptat cu majoritate simplă.