Adrian Năstase: "Care ar fi rostul referendumului lansat de preşedintele Iohannis?"
- Iasmina Ardelean
- 26 ianuarie 2017, 13:07
Fostul premier Adrian Năstase consideră că un referendum pe subiectul propus de preşedintele Klaus Iohannis ar fi inutil şi nu ar avea rost.
"Constituţia se bazează pe o prezumţie de bună credinţă în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor sale. Articolul 90, spre exemplu, permite preşedintelui să poată cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Sigur, Constituţia nu putea face o listă cu ceea ce înseamnă 'probleme de interes naţional', lăsând preşedintelui să decidă asupra încadrării anumitor teme în acest cadru. Din acest motiv, astfel de referendumuri vor purta amprenta înţelepciunii fiecărui preşedinte. Unii vor supune referendumului popular teme importante pentru ţară, alţii vor supune referendumului teme importante pentru viitorul lor politic, încercând să marcheze un anumit 'teritoriu' tematic pentru, spre exemplu, o poziţionare în perspectiva unui nou mandat", a spus Năstase, într-o postare pe blog intitulată "Un referendum inutil".
"Alimentată şi din exterior, ea a permis 'fezandarea' politicienilor şi a oamenilor de afaceri români, în timp ce - ce să vezi? -, lupta asta a dus la ocuparea spaţiului economic naţional, aproape complet, de către capitalul străin. Tratamentul indicat de MCV-uri a reuşit; din păcate, pacientul e în sala de reanimare, fără prea mari şanse de supravieţuire. Sigur, 'corupţia' poate avea diferite semnificaţii, lupta împotriva ei căpătând diverse forme", a adăugat fostul premier.
Acesta a amintit că primul Plan naţional de prevenire a corupţiei a fost adoptat de Guvernul pe care l-a condus, în 2001, după care au urmat măsuri de accelerare a aplicării acestuia, în 2002.
"În anul următor, a fost adoptată Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Tot în 2003, a avut loc revizuirea Constituţiei, fiind eliminată, spre exemplu, imunitatea parlamentarilor pentru fapte penale. În anii următori, au fost adoptate Planuri naţionale anticorupţie de către toate guvernele care au urmat. Pentru perioada 2005 - 2007, pentru perioada 2008 - 2010, 2010 - 2012, 2012 - 2015. Ultimul Plan naţional anticoruptie a fost adoptat, prin HG nr 583/2016, în august anul trecut, de către Guvernul Cioloş şi vizează perioada 2016 - 2020. Şi nimeni nu a cerut anularea acestui act normativ. Ceea ce arată că nimeni nu este, de principiu, împotriva luptei anticorupţie. Şi atunci care ar fi rostul referendumului lansat de preşedintele Iohannis?", a precizat Adrian Năstase.